duminică, 23 noiembrie 2008

Dupa Copenhaga...

Scandalul Turcia continua
Turcia a primit la summitul de la Copenhaga asigurarea ca va fi primita in Uniunrea Europeana si garantia ca nici un stat membru nu va bloca aderarea sa la organizatie. Lucrurile nu stau insa asa, iar noile declaratii vin doar sa puna gaz pe foc.
Seful diplomatiei daneze, Per Stig Moeller, a fost cel care a asigurat responsabilii turci ca aderarea la UE nu va putea fi blocata, odata indeplinite criteriile politice cerute de Bruxelles. "Aprobata de Comisia Europeana, candidatura nu poate fi respinsa" l-a asigurat el pe premierul turc, Abdullah Gul. Acesta a parasit Copenhaga complet satisfacut de raspunsul UE, desi situatia este cu totul alta, spune publicatia EUObserver.
Premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, a declarat duminica pentru revista daneza Politiken, ca promisiunea facuta Turciei nu schimba cu nimic situatia. "Noi lucram dupa procedurile in vigoare", a spus Rasmussen, lasand sa se inteleaga ca orice stat membru poate folosi dreptul de veto pentru a bloca candidatura Turciei. Analistii au sublinait faptul ca, dupa 2004, Ciprul, mai mult ca sigur divizat in continuare, ar putea alege sa blocheze aderarea Turciei la Uniunea Europeana, in lipsa unui acord privind reunificarea insulei.
"Pot sa asigur pe toata lumea ca vom trata Turcia la fel de obiectiv si corect precum am tratat toate statele candidate", a precizat la randul sau comisarul insarcinat cu extinderea, Gunter Verheugen. Presiunea exercitata de Statele Unite si lobbyul pro-european al responsabililor turci vor fi la fel de intense si in 2004, a avertizat Verheugen.
Refuzul de a prezenta o "foaie de parcurs" pentru Turcia poate avea efecte negative, sublinia si cotidianul International Herald Tribune. La Copenhaga s-a ratat sansa de a integra Turcia in lumea Occidentala, apreciaza ziarul. Chiar daca a avut sprijinul lui George W. Bush, Ankara va mai astepta doi ani inainte sa primeasca un raspuns "concret". Este o intarziere ce va avea repercusiuni serioase, daca se ia in calcul victoria islamistilor in alegeri, spune cotidianul brtianic.
Problema Turciei este una geografica, aprecia Financial Times. Europa este prinsa intre valoarea geografiei si geografia valorilor. chiar daca Turcia este prea mult in Asia pentru a apartine geografic Europei, Ankara a facut eforturi serioase pentru a adopta valorile Occidentale, apreciaza ziarul. Rusia este mai europeana decat Turcia, din punct de vedere geografic, dar Moscova mai are destule de facut pentru a privi spre Europa, spune FT.
Seful partidului de guvernamant din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, nu a ezitat sa critice resposnabilii de la Bruxelles pentru ca lcureaza dupa "un dublu standard". El a spus ca probleme legate de respectarea drepturilor omului are si Letonia - acuzata de Moscova ca nu respecta drepturile minoritatii ruse, iar alte state au probleme economice.