vineri, 28 noiembrie 2008

Dupa o sedinta de vis, investitorii de la Bursa s-au trezit la realitate

Dupa sedinta de marti in care piata a crescut cu 7% pe BET si cu 14% pe societatile financiare, in sedinta de ieri, marcarile de profit ale celor care achizitionasera actiuni anterior au condus la scaderi importante pe principalele cotatii bursiere, indicele energetic, BET-NG pierzand 5%.
Cele mai lichide 10 companii din piata au pierdut in medie 3,2%, in vreme ce indicele societatilor financiare BET-FI a consemnat o corectie de doar 0,3%. "Scaderea de azi (ieri - n.a.) s-a datorat in principal iesirii la vanzare a speculatorilor, care au marcat profituri in urma cresterilor de la inceputul saptamanii. De asemenea Bursa a reactionat si la corectiile consemnate de principalele cotatii bursiere europene, in ciuda evolutiilor pozitive ale indicilor asiatici, ceea ce era si firesc intrucat ne raportam mai mult la pietele din Europa", a apreciat Gabriel Aldea, broker in cadrul Intercapital Invest.
Companiile petroliere au marcat corectii puternice pe fondul scaderii pretului petrolului, titlurile Petrom (SNP) coborand in sedinta de ieri cu 5%, pana la pretul de tranzactionare de 0,19 lei/actiune. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o corectie mai puternica, de 9,8%.
Petrolul a coborat in sedinta de ieri, cu aproape 3%, pana la pretul de 64,5 dolari/baril.
In sectorul energetic au inregistrat pierderi si companiile de utilitati, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), care au pierdut 5,6%, pana la pretul de 13,4 lei/actiune si respectiv 5%, pana la pretul de 131,1 lei/actiune.
Societatile financiare au consemnat evolutii ceva mai bune, majoritatea dintre ele inchizand sedinta de ieri cu corectii minore. Cea mai mare scadere a fost inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 3,6%, in timp ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5) au consemnat pierderi de pana 1%. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inchis sedinta pe plus, in urcare cu 2,6%.
"Era prematur sa vorbim de o schimbare de trend, dupa cresterile de saptamana trecuta si rebound-ul puternic de ieri (marti - n.a.). Majoritatea investitorilor straini au iesit din piata, iar investitorii locali nu cred ca au puterea sa schimbe trendul. Cred mai degraba ca acestia au amplificat un trend dat de evolutiile bursiere externe", a adaugat Aldea.
In sectorul financiar, corectiile au fost de asemenea ceva mai reduse, titlurile BRD inchizand sedinta in scadere cu 1,9% fata de nivelul de referinta. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis la acelasi nivel de referinta, de 0,215 lei/actiune. Actiunile bancii austrice Erste Bank au pierdut ieri 0,7%.
"Corectiile din piata pot avea legatura si cu deznodamantul alegerilor din Statele Unite. Pana la aflarea castigatorului, piata a crescut pe fondul optimismului investitorilor. Acum ca se cunoaste si castigatorul, toata lumea se asteapta ca noul presedinte sa vina cu solutii rapide de rezolvare a crizei", a mai preciazat Aldea.
Bursa americana deschidea sedinta de ieri in scadere, indicele Dow Jones pierzand 1,6%. Principalele cotatii europene evoluau ieri pe minus, in scadere cu pana la 2%. Indicele paneuropean Euro Stoxx 50 cobora cu 1,7%, in timp ce indicele francez CAC 40 consemna cea mai mare corectie din randul indicatorilor europeni, de 2,4%.