joi, 27 august 2009

Ion Bazac: Salariile din sistemul sanitar si coeficientii nu vor scadea prin legea salarizarii unice

Salariile din sistemul sanitar si coeficientii de ierarhizare din legea salarizarii unice trebuie sa ramâna cel putin la nivelul actual, în nici un caz mai mici, a declarat, ieri, ministrul sanatatii, Ion Bazac.

“Am sustinut, în toate discutiile purtate pâna acum la Ministerul Finantelor, ideea ca salariile trebuie sa ramâna cel putin la nivelul celor actuale. Nu voi accepta scaderea acestora si nici a coeficientilor de ierarhizare. Personalul medical trebuie stimulat sa lucreze în România, atât prin salarizare, cât si prin dotarile de la locul de munca
. Mai mult, pentru medicii si asistentele care ramân sa lucreze în România si care fac performanta vom cauta modalitati de plata la nivelul Uniunii Europene”, a precizat Ion Bazac, citat de Mediafax.
Ministrul sanatatii a declarat, la sfârsitul saptamânii trecute, la Târgu Mures, unde a participat la inaugurarea primului proiect de telemedicina de urgenta din România, ca “salariul minim decent” pentru un medic ar trebui sa fie la nivelul a 5.000 de lei, fara sporuri.
El mai spunea atunci ca medicii care ramân în România si care fac performanta trebuie sa fie platiti la nivelul Uniunii Europene. Ministrul arata ca înca nu este multumit de nivelul salarial prevazut pentru medici în proiectul legii salarizarii unice, dar remarca faptul ca acesta introduce deja “o diferentiere importanta” fata de salariile din sistemul de sanatate
actual. Întrebat în legatura cu nivelul la care ar trebui sa ajunga salariul unui medic pentru a fi satisfacator, Bazac opina ca ar trebui sa fie la nivelul a 5.000 de lei, fara sporuri. Reprezentantii Colegiului Medicilor
din România (CMR) sustineau, într-un comunicat de duminica, faptul ca adoptarea în forma actuala a legii salarizarii “nu va face decât sa mareasca migratia medicilor si asa îngrijoratoare”, precizând ca proiectul legii salarizarii unice nu a fost însotit de dezbateri, ci doar de informatii trunchiate. Colegiul Medicilor din România “îsi manifesta surprinderea” ca pe o grila de la 1 la 15, un medic primar este plasat abia pe un coeficient de 5.
Guvernul va încerca sa îndrepte orice crestere economica, chiar si una usoara, cum se estimeaza pentru anul 2010, spre majorarea salariilor, în special a celor mici, iar salariile medicilor si profesorilor nu vor scadea în noua lege a salarizarii, declara, vineri, premierul Emil Boc.