luni, 17 august 2009

MAE a invitat reprezentanţi ai societăţii civile din R. Moldova la Bucureşti

Reprezentanţi ai presei independente din R. Moldova, foşti deţinuţi politici, clerici, scriitori, profesori şi preşedinţi de asociaţii culturale se află luni şi marţi în România la invitaţia Ministerului român de Externe, cu două săptămâni înaintea alegerilor legislative anticipate de peste Prut.

Delegaţia reprezentanţilor societăţii civile din Republica Moldova efectuează vizita în România la invitaţia secretarului de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni din MAE, Eugen Tomac. Printre invitaţi se numără, potrivit unui comunicat de presă, jurnalişti, reprezentanţi ai presei independente din Republica Moldova, clerici, scriitori, profesori, preşedinţi de asociaţii culturale, foşti deţinuţi politici, veterani de război.

"Vizita face parte din programul de consultări directe între reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti din afara graniţelor şi autorităţile române, iniţiat de Ministerul Afacerilor
Externe prin Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, în scopul identificării unor soluţii adecvate la problemele specifice fiecărei comunităţi româneşti", specifică MAE.

Gestul autorităţilor române de a invita la Bucureşti reprezentanţi ai societăţii civile din R. Moldova s-ar putea să fie interpretat la Chişinău drept o altă încercare de implicare în afacerile interne ale ţării, mai ales că vizita are loc la foarte scurt timp înainte de alegeri, sunt de părere observatorii politici.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a reiterat săptămâna trecută cerinţa adresată Chişinăului de a sigura corecta desfăşurare a alegerilor din 29 iulie, inclusiv în ceea ce priveşte libertatea presei şi liberul aces la mass-media al tuturor actorilor politici. "R. Moldova trebuie să respecte toate normele şi standardele în ceea ce priveşte organizarea unui proces electoral corect, echitabil şi care să asigure posibilitatea tuturor candidaţilor şi partidelor politice de a se exprima şi a-şi susţine mesajele şi platforma
politică", a spus oficialul român.

În plus, ministrul a vorbit şi despre necesitatea normalizării relaţiilor între cele două ţări. "Din punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe reiterăm solicitarea adresată, de altfel, şi prin concluziile Consiliului pentru Afaceri Generale a Uniunii Europene, ca Republica Moldova să revină în ceea ce priveşte introducerea unilaterală şi abuzivă a vizelor pentru cetăţenii unui stat european, cetăţenii români", a spus ministrul Cristian Diaconescu.

Consiliului pentru Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE), reuninunea miniştrilor de externe ai UE, a adoptat în iunie o serie de concluzii privind Republica Moldova, textul documentului reflectând preocupările UE în legătură cu evoluţiile din acest stat.

Consiliul a adoptat directiva de negociere pentru un nou Acord, cuprinzător, între UE şi Republica Moldova. La solicitarea României însă, UE a condiţionat lansarea efectivă a negocierilor pentru un nou acord de asigurarea
unui tratament egal pentru toţi cetăţenii statelor membre în materie de vize, subliniind totodată importanţa respectării de către Republica Moldova a principiului relaţiilor de bună vecinătate.

Relaţiile dintre România şi R. Moldova s-au tensionat după alegerile din 5 aprilie şi după demonstraţiile care au urmat la Chişinău. Arborarea steagurilor româneşti în timpul
acestor revolte i-a oferit preşedintelui Vladimir Voronin motivul perfect
de a acuza România că a organizat "o lovitură de stat".

În consecinţă, Voronin i-a expulzat pe ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu, şi pe diplomatul Ioan Gaborean, cu grad de ministru-consilier. Totodată, din 9 aprilie, cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Moldova au din nou nevoie de viză.

Această decizie a Chişinăului a fost catalogată de ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, drept o măsură arbitrară şi discriminatorie. "Stabilirea fără niciun fel de fundament juridic a criteriului cetăţeniei române privind obligativitatea introducerii vizelor (...) este o măsură discriminatorie, deoarece potrivitul acordului dintre R. Moldova şi Comisia Europeană, vizele pot fi introduse numai pentru categorii de vizitatori, în orice caz nu pe criteriul naţionalităţii", a punctat ministrul.