luni, 17 august 2009

Obama îi cere Africii să se mobilizeze

Preşedintele american Barack Obama a subliniat sâmbătă, întrun discurs rostit la Accra, capitala Ghanei, ultima escală a unui turneu care a mai cuprins Rusia şi Italia, că viitorul Africii aparţine acum doar africanilor.

Totodată, a afirmat că soluţiile multiplelor probleme cu care se confruntă continentul se află numai în mâinile lor. „Trebuie să începem prin acest postulat simplu
: viitorul Africii aparţine africanilor însişi”, a subliniat liderul de la Casa
Albă, citat de AFP.

„Este uşor de arătat cu degetul, de aruncat vina asupra altora. Dar Occidentul nu este responsabil de distrugerea economiei din Zimbabwe în ultimul deceniu sau de războaiele în care au fost înrolaţi copii”, a adăugat Obama, recunoscând însă şi partea de responsabilitate care revine colonialismului.

El a declarat că o serie de probleme majore, precum „genocidul” din Darfur sau extinderea terorismului în Somalia, reclamă un răspuns „global”, dar şi o capacitate de reacţie sporită a Africii.

Obama a ales Ghana pentru prima sa deplasare pe continent în calitate de preşedinte datorită rezultatelor impresionante ale acestei ţări în materie de democraţie. Obama a vizitat, împreună cu familia
, fortăreaţa Cape Coast, de unde mii de sclavi africani erau îmbarcaţi cu destinaţia Europa
, America şi Caraibe.