joi, 26 martie 2009

O nouă staţiune: Mamaia Nord

Investitorii de pe litoralul românesc au luat-o înaintea strategiilor guvernamentale de dezvoltare a turismului. Fără tam-tamul politic specific, între Mamaia şi Năvodari creşte, văzând cu ochii, o nouă staţiune, Mamaia Nord, care are şanse să devină un punct de atracţie al litoralului românesc.

Deja, numeroşi politicieni sau oameni de afaceri au cumpărat vile sau apartamente în zonă.

Harta litoralului românesc s-a modificat continuu în ultimii ani, mai ales în zona de nord. Practic, Mamaia şi Năvodari, pe cordonul dintre Marea Neagră şi lacul Siutghiol, sunt acum strâns unite. De-o parte şi de alta a şoselei care face legătura între Mamaia şi tabăra de copii de la Năvodari s-au ridicat blocuri de locuinţe, complexuri hoteliere, vile private şi cartiere de lux.

„Zona cunoaşte o dezvoltare fabuloasă“

„Acum câţiva ani, aici nu erau decât două-trei campinguri. Acum, zona cunoaşte o dezvoltare fabuloasă“, ne-a declarat Cristian Pândichi, directorul unei firme de construcţii care a ridicat lângă plaja din Năvodari un bloc cu şase niveluri şi are un altul în construcţie.

Apartamentele sunt foarte mari, de la 113 la 160 de metri pătraţi, iar liftul „dă“ direct în cameră. Preţul pe metrul pătrat pleacă de la 900 de euro şi ajunge la 1.250 de euro. Chiar după barierele din capătul de nord al staţiunii Mamaia au apărut peste noapte, aproape de malul mării, mai multe blocuri de locuinţe cu aproape 400 de apartamente.

„Jumătate sunt gata şi sunt deja cumpărate cu preţuri între 950 şi 1.400 de euro pe metrul pătrat de construcţie plus
TVA“, spune investitorul Constantin Zelca. Apartamentele lui au între 80 şi 150 de metri pătraţi. Investitorii de la Năvodari sunt privilegiaţi deoarece plătesc taxe şi impozite mai mici decât în Constanţa, drept care aici se construiesc de zor unităţi hoteliere cu grad de confort maxim, dar cu tarife de cazare mai mici decât în Mamaia. Mai la sud de blocul în care are apartament şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu, acelaşi proprietar al hotelului Perla Majestic, Mohammad Murad, a ridicat şapte blocuri identice, de câte 7 etaje. Metrul pătrat de construcţie costă aici de la 1.250 la 1.500 de euro.

CARTIERUL PERFECT

Vile de un milion de euro în complexul „Maria Regia“

În apropiere de vechiul restaurant Hanul Piraţilor, în Mamaia Sat, s-a ridicat pe malul mării complexul „Maria Regia“. Construit ca un cartier cu locuinţe luxoase, complexul se întinde pe 7,5 hectare, este împrejmuit cu gard înalt din beton şi păzit de o firmă
a investitorilor. „Maria Regia“ a fost proiectat de un arhitect care a lucrat în Spania şi în Franţa şi aparţine omului de afaceri Nicolae Moga, asociat cu fostul prefect de Brăila Mihai Manea.

În incintă, aliniate ca la carte şi despărţite de alei şi trotuare cu casete florale, sunt construite 46 de vile pΣ1. Fiecare vilă are în jur de 400 de metri pătraţi suprafaţă construită şi 1.000 de metri pătraţi de curte gazonată, căldură şi apă caldă non-stop, internet, telefonie, grătar exterior legat în interior cu şemineul. Valoarea - 900 de euro/mp de construcţie şi 300 de euro/mp de curte. O asemenea vilă costă de la 650.000 până la un milion de euro, în funcţie de suprafaţă, având în vedere că sunt 12 modele.

Clinică de chirurgie estetică cu heliport

Proprietarii sunt hotărâţi să vândă o parte dintre vile, restul urmând să fie unităţi de cazare. „Deschidem pe 1 mai, dar nu ştiu cât va costa cazarea, este afacerea noastră, aşa că interesul este să punem tarife mai mici pentru a atrage cât mai mulţi turişti şi pentru a-i fideliza. Pot închiria şi în sezonul estival, dar şi pentru tot anul“, ne spune Nicolae Moga.

Trei vile au fost deja cumpă- rate de Ilie Năstase, Dan Şucu de la Mobexpert şi un director de la podgoriile Murfatlar. În capătul dinspre mare al complexului funcţionează o pensiune cu vedere la mare, de 3-4 stele, cu camere şi apartamente la etaj şi un bar şi restaurant la parter. Într-o bucătărie imensă se va pregăti mâncarea şi pentru turiştii din vile care o vor putea comanda prin telefon.

Hotelul de cinci stele Arena Regia, construit după modelul Coloseumului din Roma, va fi finalizat la 1 august, va avea 80 de camere dintre care şapte apartamente la ultimul etaj. Toate camerele au logii de câte 9,8 metri pătraţi, cu deschidere spre curtea interioară, unde vor fi trei piscine cu apă dulce sau apă de mare. La parter va funcţiona un centru SPA, unde turiştii vor beneficia de tratamente
de recuperare sau de întreţinere oferite de medici
specialişti de renume.

O altă clinică de chirurgie estetică şi la care sunt deja angajaţi medici veniţi din Germania va efectua, cu maximă discreţie, operaţii pentru înfrumuseţare şi întinerire. Clienţii vor putea folosi heliportul amplasat pe clinică pentru a ateriza cu elicopterul, putând coborî, fără a fi văzuţi de cineva, direct în camera de hotel sau spre vila închiriată pentru perioada convalescenţei. Atât hotelul, cât şi clinica au intrări separate dintre stradă, păzite şi ele. Nicolae Moga şi Mihai Manea au investit în complexul „Maria Regia“ nu mai puţin de 50 de milioane de euro.

ÎN CONSTRUCŢIE

Megarestaurant în Scoica Land

Peste drum de complexul „Maria Regia“, pe malul lacului Siutghiol, tot în Mamaia Nord, se ridică „Scoica Land“, un complex de vacanţă care aparţine fraţilor Dumitru şi Stelian Lascu, întorşi din SUA în urmă cu 10 ani. Pe cele 3,5 hectare cumpă rate de la Primăria Năvodari, ei au construit deja un hotel cu 50 de camere, un restaurant, de 80 de locuri şi alte 200 de locuri pe o corabie construită deasupra lacului, au amenajat o plajă şi un loc de joacă pentru copii, pavat cu dale din cauciuc.

Stelian Lascu spune că, deşi pe acte camerele de hotel sunt de trei stele, în realitate ar avea cinci stele. „Interesul nostru este să avem turişti. Şi avem non-stop în timpul sezonului estival, cu tarif de 100 de dolari americani în cursul săptămânii şi 100 de euro în weekend“. În incinta „Scoica Land“ se construieşte cel mai mare restaurant de pe litoral, cu peste 1.200 de locuri, care va fi gata în luna august.

„Vom avea aici spectacole de cabaret, vor veni solişti din ţară şi din străinătate, trupe de dans din Cuba, Brazilia şi acrobaţi din China“, susţine Dumitru Lascu. La doi paşi de restaurant se construieşte o piscină de mari dimensiuni, cu terasă. „Aici, turistul va bea un coniac sau o şampanie, va fuma un trabuc şi, pe videoproiectorul de 6x3 metri, va putea urmări Campionatul European de fotbal“.

MALL LA MALUL MĂRII

Constanţa va avea Polus Center din 2009

Aglomeraţie de VIP-uri ieri pe şoseua de centură a Constanţei. Reprezentanţii companiei Tri- Granit şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, au pus piatra de temelie a celui mai mare centru comercial multifuncţional de la Marea Neagră, Polus Center. Este vorba despre un centru comercial în valoare de 140 de milioane de euro, care se va întinde pe o suprafaţă de 105.000 metri pătraţi, amplasat pe bulevardul Aurel Vlaicu, cea mai aglomerată şosea de centură care leagă nordul şi sudul oraşului.

Suprafaţa comercială a investiţiei va fi de 50.000 de metri pătraţi şi va include şi un hipermarket. Lucrarea va fi finalizată în primul trimestru al anului 2009. Subcontractorii, care au fost selectaţi din Constanţa, vor executa lucrări de 60 de milioane de euro. Polus Center va fi ridicat exact peste drum de hipermarketul Metro şi va oferi peste 2.000 de locuri de muncă.

Va avea sub acelaşi acoperiş peste 170 de magazine de îmbrăcăminte, mobilă, încălţăminte, electronice, papetărie, bijuterii, un sector alimentar, un cinematograf multiplex şi mai multe restaurante. Tot aici vor mai funcţiona agenţii bancare, de turism, farmacii, case de schimb valutar şi alte servicii. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat că, deşi este criticat pentru că aprobă prea multe construcţii în oraş, va sprijini compania cu condiţia să facă şi alte investiţii la Constanţa.

„Polus Center va avea ca subcontractori firme din Constanţa care vor face lucrări de 60 de milioane de euro, cu forţă de muncă locală“, a declarat primarul Mazăre. Proiectantul şi investitorul Polus Center Constanţa este TriGranit, o companie ungară de investiţii, dezvoltare şi management imobiliar.

Potrivit lui Sandor Nyul, directorul operaţional al TriGranit, compania pe care o reprezintă a investit până acum peste 8,5 miliarde de euro în 35 de proiecte de anvergură, în 12 ţări din Europa. Cel mai recent mall al dezvoltatorului TriGranit, Polus Center Cluj, a fost inaugurat pe 12 octombrie anul trecut. Din estimările proprii, mallul de la Cluj a avut peste 3,5 milioane de vizitatori de la deschidere până în prezent.

Specialiştii imobiliari consideră că mulţimea de cartiere de lux, complexuri hoteliere, vile, blocuri şi restaurante va uni, în scurt timp, ceea ce azi sunt două staţiuni distincte, Mamaia şi Năvodari.

Complex „Maria Regia“ - finalizare: 1 mai 2008. Este un ansamblu de 46 de vile cu etaj, aflat pe malul mării. Fiecare vilă are 400 de metri pătraţi suprafaţă construită şi câte 1.000 de metri pătraţi de curte cu gazon. Unele vile vor fi închiriate, altele vândute cu până la un milion de euro.

Complex „Scoica Land“ - 1 mai 2008. Se află pe malul lacului Siutghiol şi constă dintr-un hotel cu 50 de camere, un restaurant cu 80 de locuri şi altul de 1.200 de locuri, cel mai mare din ţară. O cameră va costa 100 de euro pe noapte.

Blocurile Murad - septembrie 2008. E vorba despre 7 blocuri identice, de câte 7 etaje, cu preţuri de vânzare între 1.250 şi 1.500 euro/mp. Blocurile Zelca - 2009. Au fost construite pe malul mării, chiar după barierele de la nordul staţiunii Mamaia. Vor fi disponibile 400 de apartamente cu suprafeţe de 80-150 de metri pătraţi, care se vând cu 950-1.400 euro/mp.