joi, 26 martie 2009

Un proces de 40 milioane euro

Situatie extraordinara la una din cele mai mari fabrici din Iasi. Un grup de 11 societati comerciale au reusit sa obtina in instanta insolventa societatii iesene. Este un pas premergator falimentului, care ar putea fi decis de judecatori. Conducerea combinatului iesean a facut recurs la hotarirea instantei. Reprezentantii Fiscului au intrat „pe fir“ si au cerut si ei, recent, in instanta declansarea procesului de insolventa. Decizia judecatorilor va fi decisiva pentru viitorul combinatului.

Soarta Fortus a ajuns la mina judecatorilor. Ani buni, Fiscul, bancile cit si diversi creditori au batut la portile societatii pentru a-si recupera datoriile colosale, de ordinul zecilor de milioane de euro. Insa, in zadar. Ultima solutie aleasa de acestia a fost cererea de deschidere a insolventei. Pe lista creditorilor inaintata sectiei comerciale a Tribunalului Iasi s-au inscris in prima faza nu mai putin de zece societati, plus
Banca Comerciala Romana (BCR). In total, cei 11 creditori au cerut insolventa fabricii iesene pentru aproape circa 6 milioane lei. Adica peste 1,5 milioane euro. In cursul saptaminii trecute, judecatorul sindic a dat si sentinta: deschiderea procedurii de insolventa. Aceasta a fost insa contestata de reprezentantii Fortus. In schimb, cel mai mare creditor al fabricii iesene, Fiscul, a cerut si el insolventa fabricii abia in cursul saptaminii trecute. Suma pe care o are de recuperat Fiscul de la fabrica ieseana se ridica la 150 milioane lei, adica peste 40 de milioane de euro. "Judecatorul sindic a decis deschiderea procedurii de insolventa in cazul Fortus. Astazi (n.r. - ieri), Fortus a facut recurs si dosarul a fost trimis catre Curtea de Apel pentru judecare. Sint mai multe societati implicate in acest dosar, iar saptamina trecuta ANAF (Agentia Nationala de Administrare
Fiscala) a cerut deschiderea procedurii de insolventa", ne-a declarat Maria Luca, din cadrul biroului judecatorului sindic al Tribunalului Iasi, sectia Comerciala.

Directorul nu e de gasit


"Acest dosar este deschis inca de anul trecut. Nu sintem numai noi. Sint mai multe firme care au de recuperat bani de la Fortus. Nu conteaza suma pe care o avem de recuperat. Important este ca am avut un contract pe care nu l-au respectat si noi trebuie sa ne recuperam banii", ne-a declarat directorul unei firme din domeniul serviciilor care a cerut insolventa Fortus si care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Contactat in repetate rinduri de reporterii "Ziarului de Iasi", directorul fabricii iesene, Gheorghe Chisca, nu a raspuns la telefon pentru a comenta situatia in care a ajuns societatea pe care o conduce. Mai mult de atit, acesta isi inchidea telefonul de fiecare data dupa ce era contactat. "Domnul director este plecat in fabrica. Lasati un numar de telefon si cind se va intoarce ii voi comunica si o sa va sune", ne-a transmis si secretara directorului Fortus. Acest lucru nu s-a intimplat insa.

Planurile sindicatului


Soarta in care a ajuns fostul combinat de utilaj greu a pus pe ginduri sindicatul. "Stim despre aceasta situatie. S-a depus astazi (n.r. - ieri) recurs. Oricum, cu firmele
implicate in dosar s-a rezolvat problema in mare masura. Fortus a achitat catre acestea aproximativ doua milioane lei. A mai ramas BCR, unde Fortus mai are de platit circa un milion de euro. Este vorba despre un credit mai vechi, din 2004, care a fost achitat partial si la care s-au adunat penalitati", a detaliat Dumitru Mihailuc, liderul de sindicat al fabricii iesene. Potrivit acestuia, Fortus ar putea achita in perioada urmatoare si datoriile catre BCR. "Asa cum s-au gasit solutii pentru rezolvarea problemelor cu acele firme, asa s-ar putea face si cu BCR. Insa, problema cea mai mare o reprezinta Fiscul, care a cerut saptamina trecuta deschiderea procedurii de insolventa. Aici e destul de greu de rezolvat problema deoarece datoriile se ridica la 150 milioane lei. Daca judecatorul sindic va aproba cererea Fiscului, atunci situatia se va complica", a precizat Mihailuc.

"Fabrica are contracte"


Sperantele sindicatului fabricii iesene se pun pe seama stergerii datoriilor istorice pe care Fortus le are catre stat. "Acum sintem in proces cu ANAF pentru punerea in aplicare a ordinelor comune care vizeaza stergerea a peste 100 de milioane de lei din datoriile pe care fabrica le are catre stat, asa cum s-a promis in momentul privatizarii. Daca nu se va rezolva aceasta situatie si se va deschide procedura de insolventa, atunci vom propune un plan de reorganizare, care sa vizeze in special vinzarea a cel putin 50 de hectare de teren, pentru a obtine bani sa platim datoriile. Fabrica are contracte si isi poate desfasura activitatea si pe o suprafata mai mica", a precizat Mihaliuc. Mai mult de atit, sindicatul a aluat in calcul si o varianta limita. "In cazul in care inevitabil se va ajunge la falimentul fabricii nu ne ramine decit sa ne inscriem la masa credala ca si creditori. Conform contractului colectiv de munca, angajatii trebuie sa primeasca salarii compensatorii, care s-ar ridica in total la circa 15 milioane de euro", a incheiat liderul de sindicat al Fortus.

Ce inseamna insolventa?

Dupa cum explica expertul contabil si lichidatorul judiciar Mihai Motrescu, odata cu deschiderea procedurii de insolventa se vor parcurge mai multe etape ce pot avea atit rezultate pozitive, dar in aceeasi masura si negative. "Insolventa este o noua denumire pentru termenul «faliment». O fabrica intra in insolventa cind are datorii foarte mari si pe care nu le poate plati. In acest caz, la deschiderea procedurii de insolventa se numeste un administrator judiciar, care va conduce fabrica pe o perioada de maxim trei ani, in care va incerca sa achite datoriile catre creditori prin doua variante. Prima este intocmirea unui plan de redresare a fabricii. Daca acesta nu merge, sau daca administratorul judiciar constata ca nu se mai poate face nimic, se va trece la a doua varianta: falimentul societatii", a explicat Motrescu.