miercuri, 8 iulie 2009

Parchetul polonez are dovada existenţei unui centru CIA pe teritoriul ţării, afirmă presa

Parchetul
polonez deţine un document
secret care dovedeşte existenţa un centru secret al CIA în Polonia, în prima jumătate a deceniului, relatează vineri cotidianul Gazeta Wyborcza, citat de AFP.

Documentul, care a fost văzut de surse sub acoperirea anonimatului, citate de cotidian, este un memorandum de două pagini al serviciilor secrete poloneze, redactat la sfârşitul anului 2005 - începutul anului 2006, după primele informaţii apărute în presa americană, privind existenţa unor închisori secrete ale CIA în Europa postcomunistă.

Potrivit Gazeta, documentul confirmă existenţa unui centru secret al CIA, dar nu precizează clar dacă acesta a servit ca închisoare unde au fost deţinuţi liderii organizaţiei al-Qaida.

În 2007, Polonia şi România au fost acuzate, într-un raport al Consiliului Europei, că au găzduit între 2003 şi 2005 închisori ilegale ale CIA. Guvernele celor două ţări, indiferent de orientarea lor politică, au negat vehemt acuzaţiile.

Mai multe ziare americane au dezvăluit că presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Khaled Sheikh Mohammed, ar fi fost interogat şi torturat în apropiere de aerodromul Szymany din nordul Poloniei.

Potrivit Gazeta, documentul a fost văzut în 2006 de doi miniştri din Guvernul conservator din perioada respectivă şi de procurorul naţional, în cursul unei reuniuni. Contactat de cotidian, fostul procuror naţional Janusz Kaczmarek a confirmat că a avut loc o astfel de reuniune, dar a refuzat să precizeze ce s-a discutat. Ceilalţi participanţi la reuniune au refuzat să comenteze.

Potrivit documentului, centrul a fost creat în baza unui acord americano-polonez semnat în 2002, în cadrul luptei antiterorism.

Parchetul a confirmat la sfârşitul lunii august că a lansat o anchetă privind eventuala existemă a închisorile secrete CIA, dar a refuzat să dea detalii.