miercuri, 8 iulie 2009

„Pitbullul“ Palin sare la beregata lui Obama

„Vicele“ republican a reluat viguros temele de atac consacrate împotriva candidatului democrat: lipsă de experienţă, lipsă de performanţă, oportunism.
Coechipiera republicanului John McCain în alegerile prezidenţiale americane, Sarah Palin, a rostit miercuri seară un discurs în care l-a atacat frontal pe democratul Barack Obama, dar din care au lipsit cu desăvârşire soluţiile economice şi politice oferite de tabăra republicană. De la tribuna Convenţiei republicane, în St. Paul, Minnesota, guvernatoarea de Alaska a reuşit să-şi electrizeze audienţa din sală, dar, potrivit mai multor comentatori, retorica sa dură a fost departe de a atrage simpatii dinspre un segment al electoratului crucial în noiembrie: independenţii.
După o prezentare personală succintă, în care s-a comparat cu un „pitbull cu ruj“, Palin a început să-l atace pe Obama, însă fără a-i rosti numele. „Avem aici un om care a scris două cărţi de memorii, dar care nu a conceput nici măcar un text de lege şi nu a prezentat vreo reformă, nici când era membru al legislativului de stat în Illinois“, a spus Sarah Palin, în perfect acord cu ideile republicane vehiculate încă de la debutul alegerilor primare. Ea a insistat că Obama şi democraţii „vor mări taxele“, cu toate că însuşi prezidenţiabilul democrat a subliniat în trei rânduri că urmăreşte exact opusul: scăderea taxelor pentru oamenii cu venituri mici şi medii.
Palin şi-a acuzat oponenţii că urmăresc să-i „denigreze“ experienţa căpătată ca primar şi, apoi, guvernator. „Presupun că a fi primarul unui mic oraş seamă nă cu funcţia de lucrător social, cu deosebirea că ai responsabilităţi adevărate“, a spus ea. „În politică, există candidaţi care folosesc schimbarea pentru a-şi promova cariera. Şi alţii, ca John McCain, care-şi folosesc cariera pentru a promova schimbarea“, a adăugat Palin, fără a preciza despre ce schimbare este vorba. La finele discursului ei, senatorul John McCain, care urma să accepte formal nominalizarea în cursul serii de ieri, a urcat pe scenă în compania
membrilor familiei Palin.