miercuri, 22 iulie 2009

Scotland Yard are un consilier pentru extremism care este căutat de Interpol pentru legături cu terorismul

Un bărbat căutat de Interpol pentru legături cu o organizaţie suspectată de terorism este unul dintre consilierii Scotland Yard pentru combaterea extremismului islamic, informează luni cotidianul Times in ediţia electronică.
Mohamed Ali Harrath este căutat de Interpol din 1992, din cauza presupuselor sale activităţi in Tunisia, unde a fost printre cei care au infiinţat Frontul Islamic Tunisian (FIT). Harrath, preşedintele asociaţiei Islam Channel din Marea Britanie şi consilier al unităţii Scotland Yard de combatere a extremismului, este acuzat de autorităţile tunisiene că a incercat să obţină ajutorul lui Osama ben Laden. FIT ar urmări, pe de altă parte, instaurarea unui "stat islamic prin violenţe revoluţionare armate" in Tunisia.
Harrath a fost condamnat in lipsă in Tunisia pentru numeroase infracţiuni penale şi legate de terorism şi are de ispăşit o pedeapsă de 56 de ani de inchisoare. Tunisia este un aliat al Occidentului in lupta impotriova terorismului, dar este considerată de critici un stat poliţienesc şi nedemocratic. Guvernul său laic ii consideră pe susţinătorii statului islamic drept o ameninţare la adresa stabilităţii sale.
Potrivit NewsIn, FIT este acuzată de activităţi teroriste şi in Franţa, dar Harrath neagă aceste acuzaţii. Nu există dovezi clare pentru faptele de care este acuzat Harrath, dar el face totuşi obiectul unui aviz de căutare al Interpolului, care il consideră suspect de terorism şi cere arestarea şi extrădarea sa.
Harrath a declarat pentru The Times că, in calitate
de consilier, a fost "consultat frecvent de poliţia britanică pentru asistenţă in ceea ce priveşte cele mai bune practici in combaterea terorismului şi a extremismului". Fostul şef al unităţii de combatere a terorismului islamic, Robert Lambert, afirma intr-o scrisoare că Harrath a avut o "contribuţie esenţială la eforturile pentru a invinge influenţa al-Qaida in Marea Britanie".
Guvernul britanic a refuzat o cerere de extrădare a lui Harrath in Tunisia in 1997. Potrivit avocaţilor săi, serviciile
de securitate britanice l-au informat că Londra nu il consideră o ameninţare. Opiniile sale politice şi dorinţa de a răsturna guvernul tunisian au provocat totuşi un sentiment de ingrijorare in cercurile britanice. "Aşa ceva nu este acceptabil. Avem o problemă cu aceasta, pentru că Tunisia este aliatul nostru. Tunisia astăzi, Marea Britanie maine", ar fi spus un ministru britanic.