miercuri, 8 iulie 2009

Turcia recurge la „diplomaţia fotbalului” pentru a îngropa „securea genocidului” cu Armenia

Preşedintele Abdullah Gul va participa la meciul Armenia-Turcia pentru calificarea la Cupa Mondială din 2010

Ambiţiile europene ale Turciei, pentru a căror concretizare Ankara trebuie să-şi dovedească deschiderea faţă de statele vecine, dar şi să-şi rezolve disputele istorice cu acestea, l-au mânat pe liderul Abdullah Gul să facă un pas istoric. Pentru prima oară în aproximativ un deceniu şi jumătate, un preşedinte turc va pune piciorul pe teritoriul Armeniei cu scopul de a resuscita relaţiile diplomatice „îngheţate” dintre cele două state. Motivul ales de preşedintele Gul pentru a vizita Erevanul a fost cât se poate de strategic ales, pentru a nu stârni vii proteste nici la gazde, nici pe plan intern. Astfel, la invitaţia omologului său, Serge Sarkisian, liderul de la Ankara va asista la meciul de fotbal Armenia-Turcia pentru calificarea la Cupa Mondială din 2010.
Gul va fi astfel primul şef de stat din Turcia care merge în Armenia după declararea independenţei acestei foste republici sovietice, 1991, într-un moment în care între Ankara şi Erevan persistă un profund diferend în legătură cu genocidul armean, dar şi din cauza conflictului Armeniei cu Azerbaidjanul din regiunea Nagorno-Karabah, informează AFP. „O vizită efectuată cu ocazia acestui meci este considerată capabilă să creeze un nou climat de prietenie în regiune. Din această optică preşedintele nostru a acceptat invitaţia”, a explicat preşedinţia turcă. „Diplomaţia fotbalului”, aşa cum a catalogat vizita presa turcă, ar putea da roade, având în vedere că în programul preşedintelui Abdullah Gul este prevăzută şi o întâlnire tete-a-tete cu Sarkisian.
Un meci cu efect pe termen lung
Pasul liderului de la Ankara nu este însă bine văzut de opoziţia turcă şi nici de partidul din care provine (AKP- Partidul Justiţiei şi Dezvoltării), care refuză să trimită unul dintre deputaţii săi în vizita preşedintelui. „Este o deplasare care nu-şi are locul. Armenia nu recunoaşte frontierele turce şi acuză Turcia de a fi perpetuat un genocid”, denunţă unul dintre liderii principalei formaţiuni de opoziţie din Legislativul turc, Partidul Popular Republican (CHP). Nu de aceeaşi părere este însă presa turcă, care laudă demersul preşedintelui. Mass-media susţine că acest meci s-ar putea dovedi metoda salvatoare a relaţiilor diplomatice pe termen lung, mai ales că deja Erevanul a deschis, în luna aprilie, o „uşă” Ankarei. „Armenia este pregătită să stabilească relaţii diplomatice cu Turcia şi ar dori ca şi aceasta din urmă să procedeze la fel”, declara ministrul armean de externe Edvard Nalbandian.