miercuri, 8 iulie 2009

Rata sinuciderilor din armata SUA va atinge un record în 2008

ata sinuciderilor din armata americană va depăşi în 2008 recordul stabilit anul trecut şi va fi aproximativ egală cu cea din rândul civililor, pentru prima oară după războiul din Vietnam, au declarat joi responsabili din armata americană, relatează AFP.

Potrivit acestor oficiali, 93 de soldaţi s-au sinucis până în prezent de la începutul anului 2008, apropiindu-se de recordul stabilit în 2007, de 115 cazuri.

"Mai sunt patru luni din an şi probabil vom depăşi numărul de 115 morţi", a declarat colonelul Eddie Stephens, director adjunct la departamentul de resurse umane al Pentagonului. Potrivit informaţiilor disponibile, în ritmul actual, rata sinuciderilor în rândul militarilor din Infanteria americană o va depăşi pe cea din rândul civililor, de 19,5 la o sută de mii de persoane, luând în calcul şi vârsta şi sexul.

O situaţia similară nu s-a mai înregistrat de la sfârşitul anilor 1960, începutul anilor 1970, în timpul războiului din Vietnam, au precizat militarii.

"Infanteria (americană- n.red.) a fost supusă unui stres intens, pentru că reprezintă principala forţă implicată în războiul mondial împotriva terorismului", a comentat generalul de brigadă Rhonda Cornum, medic-şef adjunct.

Armata se confruntă cu o creştere a numărului de sinucideri din 2003, când rata se stabilizase la12,4 la o sută de mii de militari, în pofida eforturilor depuse pentru a atrage atenţia asupra acestei probleme şi pentru a lupta împotriva stigmatizării soldaţilor care recurg la ajutor pentru tratarea problemelor psihice, a subliniat Pentagonul.