miercuri, 8 iulie 2009

Pret mic, avantaje mari

Chiar acum o luna, Angela Rusu si sotul ei, Sergiu, au intrat pentru prima data in propriul lor apartament. Nici n-au apucat sa sarbatoreasca cu prietenii, rudele evenimentul. Mai au inca de terminat unele lucrari mici pe care n-au reusit sa le friniseze constructorii, sa mai dreaga anumite lucruri, sa faca o curatenie generala, sa-si rinduiasca averea casnica de care dispune sau urmeaza s-o procure.
Dar acestea-s o nimica toata in comparatie cu bucuria pe care o traieste ea impreuna cu sotul. Principalul e ca sint la casa lor, au apartamentul lor. Si inca ce apartament! Cu doua odai, de o suprafata de mai bine de 50 metri patrati, intr-un bloc locativ situat la Malina Mica, aproape in inima capitalei, intr-unul dintre cele mai inverzite, cele mai linistite raioane ale ei. Si la ce pret
! De doar 12 mii si ceva de euro! Adica, cam la 250 euro metru patrat de locuinta. Multi au sa auda, putini au sa creada.
Angela Rusu nu este nici membru al guvernului, nici parlamentar, nici patron al vreunei firme renumite, nici neamuri la Ierusalim nu are. Sotul nici atit. Angela este o simpla asistenta medicala in sectia de alergologie a Spitalului Clinic Republican. Lucreaza aici de aproape un deceniu cu un salariu cind mai mic, cind mai mare
, dar care nu depaseste cu mult echivalentul a o suta de dolari americani. Sotul Sergiu lucreaza la Inspectoratul Fiscal Principal si se alege cu un venit lunar de doua ori mai mare decit al Angelei. Oricum si cu acesti 200 de dolari si ceva e greu sa te descurci in capitala, ca sa nu mai vorbim de procurarea unui apartament de mai bine de 10 mii de euro. Totusi, cum a fost posibil ca ei sa se capatuiasca cu un apartament nou-nout chiar in unul dintre cele mai prestigioase sectoare ale Chisinaului?! Tot secretul consta in faptul ca Angela Rusu si sotul ei beneficiaza de avantajele programului prezidential "Locuinte accesibile" care a fost lansat la inceputul anilor 2003 si orientat cu precadere spre categoriile de populatie cu venituri mici, precum sint salariatii din sfera bugetara.
Doar cu doi-trei ani in urma Angela Rusu pierduse orice speranta de a se bucura si ea cindva de propria ei locuinta, spatioasa, amenajata. O haba de vreme locuise la gazda, apoi a obtinut o odaie in camin. Si poate acolo o apucau batrinetile, ca pe alte zeci de colege de ale ei. Caci oricit ar fi sustinut-o parintii, la ce fel de locuinta putea sa spere cind metrul patrat de spatiu locativ se cifra la mii si mii de lei
?! Solutia si, de nu, norocul, au venit ca o mana cereasca. Intr-o buna zi administratia spitalului clinic republican, medic-sef Mihai Ous, convoaca o adunare a colectivului si-i anunta pe toti medicii, asistentele medicale, lucratorii tehnici care nu dispun de spatiu locativ sau doresc sa-si imbunatateasca conditiile de trai ca s-a ivit o sansa mai rara de a-si rezolva aceasta problema. Vorba e ca conducerea spitalului republican reusise sa convinga Guvernul de a construi locuinte pentru lucratorii sai pe terenul care mai inainte servea drept teren de aterizare a elicopterelor din serviciul de urgenta. El se afla in paragina de mai multi ani din lipsa de elicoptere, pentru procurarea si intretinerea carora nu ajungeau resurse financiare
. Drept urmare, intre principala institutie medicala din republica si Serviciul National Locuinta, fondat anume pentru materializarea programului prezidential "Locuinte accesibile", lansat de Presedintele republicii, Vladimir Voronin, a fost incheiat un contract de colaborare, potrivit caruia Spitalul Clinic Republican transmite in folosinta Serviciului National Locuinta terenul pentru constructia locuintelor destinate lucratorilor sai, iar acesta, la rindul lui, isi asuma obligatiunea sa ridice imobilele locative respective.
Fireste, imediat dupa ce s-a facut anuntul, administratia spitalului a fost atacata de o avalansa de cereri din partea angajatilor sai. Desi se prevedea construirea a 180 de apartamente, fusesera depuse mai bine de 300 de cereri. Cine era prostul sa rateze aceasta unica sansa! Unde mai puteai cumpara apartamente la preturi de doua ori mai mici decit pe piata imobiliara, chiar de nu aveai nici un ban la chimir? Astfel, daca mai inainte administratia spitalului avea dureri de cap, deoarece habar n-avea cum sa rezolve problema locativa pentru a-si mentine cumva contingentul de asistente medicale, de medici
profesionisti, acum aparuse altele, cum sa faca ca sa-i impace pe toti. In consecinta, unele dintre cereri au fost respinse. Cea a Angelei Rusu a fost acceptata pe motivul ca imediat dupa absolvirea colegiului medical a venit sa lucreze in sectia de alergologie si reusise sa se afirme, sa fie iubita de bolnavii din sectie.
De ce locuintele construite de Serviciul National Locuinta au devenit accesibile pentru angajatii din sfera bugetara? In primul rind, pentru ca ele costau cu mult mai ieftin. Preturile categoric mai mici rezulta din mai multe avantaje. Mai intii de toate, lucrarile de constructii efectuate de catre Serviciul National Locuinte (SNL) sint scutite de plata TVA care, precum stim, reprezinta 20 la suta din valoarea lor. Mai apoi, terenurile pentru constructiile de locuinte sint folosite gratis de catre SNL. In afara de faptul ca locuintele sint cu mult mai ieftine, modul de plata al lor convine si celor care n-au agonisit niciun ban, tinerilor, gratie faptului ca ei pot sa ia credite in conditii avantajoase, cu o rata relativ mica a dobinzii de 15-18 procente, pe un termen de lunga durata de rambursare de la 5 la 15 ani. Mai e de retinut si alt avantaj. Cei care au dorit sa contracteze credite ipotecare de la Banca de Economii si Moldova Agroindbank, conform contractelor incheiate intre SNL si respectivele institutii bancare, au fost scutiti de gajarea proprietatii ca una dintre conditiile generale de obtinere a unui credit bancar.
Sigur, s-au gasit si multi bugetari care aveau anumite economii, unii reusisera sa mearga la lucru peste hotare, altii sa imprumute bani de la rude, prieteni. Ei, de asemenea, beneficiau de anumite conditii avantajoase. Conform contractelor incheiate cu SNL, dinsii nu erau obligati sa plateasca toata suma odata, ci in rate. Mai intii, achitau 30 procente din suma timp de 3 zile de la semnarea contractului, apoi inca 20 la suta in o luna, iar rambursarea celorlalte 50 de procente a fost stabilita conform unui grafic pe o perioada de zece luni.
Fireste, cele 180 de apartamente oferite nu demult lucratorilor Spitalului Clinic Republican nu este unicul obiectiv construit in cadrul progamului prezidential "Locuinte accesibile". Recent, Serviciul National Locuinte a incheiat constructia unui bloc locativ cu 81 de apartamente pentru lucratorii din sfera bugetara pe str. Mircea cel Batrin din capitala. El a fost ridicat intr-o perioada de timp relativ scurta, de doar un an si jumatate. Costurile apartamentelor sint mici-310 euro pentru un metru patrat de spatiu locativ. In genere, din momentul demararii programului prezidential "Locuinte accesibile" in toata republica au fost construite 3089de apartamente pentru lucratorii din sfera bugetara, dintre care 1469 in capitala. De obicei, ele au fost ridicate in termene optime, cam 20 de luni pentru fiecare imobil. Lucratorilor medicali le-au revenit aproape 20 procente din locuintele ridicate, profesorilor - cam 25 la suta, restul - celorlalte categorii de bugetari, inclusiv, colaboratorilor organelor de forta. Principalul ca toate locuintele sint accesibile ca pret si achitarea costului lor este convenabila pentru categoriile de populatie cu venituri mici. Exact cum a inteles si Angela Rusu cind a investit in casa sa.