miercuri, 8 iulie 2009

Rocada la nivel inalt in Republica Moldova: Lupu, guvernator la Banca Nationala si Rosca, sef al Legislativului

resedintele Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu, urmeaza sa preia functia de guvernator al Bancii Nationale (BNM), iar liderul Partidului Popular Crestin, Iurie Rosca - pe cea de sef al Legislativului. Acesta ar fi scenariul plamadit acum la presedintia de la Chisinau, scrie vineri "Jurnal de Chisinau", care sustine ca citeaza "surse din cadrul palatului prezidential".
Surse din cadrul Presedintiei au declarat pentru Jurnal ca, momentan, se discuta urmatorul scenariu - in a doua jumatate a lunii septembrie curent, guvernatorul BNM, Leonid Talmaci, urmeaza sa fie demis, iar in locul acestuia va fi numit actualul presedinte al parlamentului, Marian Lupu. Majoritatea parlamentara urmeaza sa-l aleaga in functia de presedinte al parlamentului pe liderul crestin-democrat Iurie Rosca.
Aceleasi surse sustin ca, "astfel, guvernarea va prinde doi iepuri odata. In primul rand, Talmaci va fi gasit tap ispasitor (de ochii lumii), chipurile, pentru pierderile cetatenilor care primesc euro
sau dolari din strainatate si sunt nevoiti acum sa-i schimbe la un curs mic, iar in al doilea rand - comunistii vor "scapa onorabil" de Marian Lupu care, se stie, nu prea este agreat de presedintele Voronin".
Informatiile cu privire la demiterea lui Talmaci si aducerea lui Marian Lupu la BNM nu au putut fi confirmate oficial, deocamdata. In conditiile in care aceste lucruri se discuta cu usile inchise, unii politicieni nu cred in repectivul scenariu, in timp ce altii nu se mira daca se va intampla chiar asa, mai scrie "Jurnal de Chisinau".
Igor Munteanu, expert IDIS "Viitorul", a spus ca nu crede intr-un asemenea scenariu. Potrivit acestuia, pana la alegerile viitoare, Parlamentul mai poate adopta legi importante pentru guvernare si comunistii nu-si pot permite schimbarea primei persoane din legislativ in aceasta perioada. Iar ca sa-l schimbi pe guvernatorul BNM, inseamna sa dai un semnal negativ de instabilitate pe piata financiar-bancara si sa provoci o tensionare in domeniul finantelor publice, crede expertul.
Liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vladimir Filat, este de parere ca actuala guvernare il va sacrifica pe Leonid Talmaci pentru politica antisociala la care au fost supusi cetatenii in ultimul timp de catre puterea comunista. Liderul PLDM spune ca nu ar fi deloc o problema pentru majoritatea comunista din Parlament sa faca aceste schimbari. Dar lucrul pe care Filat il pune la indoiala este numirea lui Rosca in locul lui Lupu, fiindca asta ar insemna "cedarea puterii de catre comunisti in ajun de alegeri parlamentare".
Scepticism
Presedintele Partidului Social Democrat, Dumitru Braghis, a auzit altceva si nu crede in scenariul "Lupu - la BNM si Rosca - speaker". Potrivit politicianului, Lupu nu ar fi potrivit pentru noua functie, intrucat acesta nu a activat niciodata in sistemul financiar-bancar. Dar cum "in tara Moldovei se poate intampla orice", Rosca ar putea deveni presedinte de parlament. Varianta pe care a auzit-o Braghis este ca premierul Zinaida Greceanai va fi numita in functia de guvernator al BNM pana la alegerile din 2009, fiindca parlamentarii comunisti au obiectii fata de activitatea guvernului, iar prim-ministru ar urma sa devina actualul ministru al economiei
si comertului, Igor Dodon.
Vicepresedintele Aliantei "Moldova Noastra", Veaceslav Untila, nu exclude posibilitatea materializarii unui asemenea scenariu. "De la comunisti te poti astepta la orice", spune Untila.
Liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, citat si el de publicatia "Jurnal de Chisinau", afirma, la randul lui, ca "acest zvon nu are nimic cu realitatea si cu interesul comunistilor". Actuala guvernare n-o sa faca asemenea pasi inainte de alegerile parlamentare, fiindca "o sa-i tina pe toti gramajoara, ca sa obtina rezultate la alegeri", crede Diacov. Potrivit deputatului democrat, partidul pe care il conduce ar fi anuntat public ca intentioneaza sa ceara demisia lui Talmaci si "cineva ar fi raspandit acest zvon bazandu-se pe cele auzite".
Presa de la Chisinau a prezentat si alte scenarii, care ar putea sa fie puse in aplicare in vederea alegerilor parlamentare preconizate pentru 2009. Potrivit unuia dintre acestea, Marian Lupu ar urma sa faca front comun cu Rosca "pentru a-l ajuta sa treaca pragul electoral dupa lovitura de imagine suferita ca urmare a votului dat in favoarea alegerii lui Vladimir Voronin in functia de sef al statului, la 4 aprilie 2005".
Potrivit unui alt scenariu, atat Lupu cat si ex-premierul Vasile Tarlev ar urma sa-si formeze cate un partid, primul pe filiera pro-romaneasca, iar alta pe centrul esichierului politic. Ulterior, in parlamentul care va rezulta din alegerile din 2009, comunistii si cele doua presupuse, deocamdata, formatiuni politice, ar urma sa-si uneasca fortele si sa constituie o alianta comunista majoritara.
Presedintele Republicii Moldova si liderul Partidului Comunistilor, aflat la putere, Vladimir Voronin, a respins insa in cateva randuri aceste posibilitati, mentionand ca "nu sunt in interesul Partidului Comunistilor".