sâmbătă, 21 februarie 2009

10.000 de euro pentru capul lui Adrian Porumboiu

Bani, bunuri sau servicii in valoare de 10.000 de euro a incasat fostul procuror Ioan Ciofu de la omul de afaceri Maricica Iovita pentru a fabrica un dosar impotriva fostului arbitru Adrian Porumboiu

• In aceasta afacere au fost implicati ofiteri din MApN si MAI, precum si fostul prim-adjunct al PICCJ, Marcel Sampetru

"Romania libera" va prezinta, in exclusivitate, rechizitoriul dosarului Porumboiu, prin care fostul procuror Ioan Ciofu a fost deferit justitiei sub acuzatia de luare de mita.
Potrivit procurorilor DNA, 10.000 de euro a incasat fostul
procuror Ioan Ciofu, de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) de la omul de afaceri Maricica Iovita pentru a fabrica, la comanda, un dosar impotriva fostului arbitru Adrian Porumboiu. Operatiunea de compromitere si trecere pe linie moarta a lui Porumboiu n-ar fi fost posibila daca dosarul nu era repartizat procurorului Ciofu si nu era dublat de o ancheta a Politiei. Acest lucru a fost posibil
prin interventia unor persoane din afara sistemului la fostul prim-adjunct al PICCJ, Marcel Sampetru, si la seful IGP, Dan Fatuloiu. Unul dintre intermediari a fost ofiterul Doru Blaj, de la Directia de Siguranta Militara, o structura din cadrul Directiei Generale de Informatii a MApN. Procurorii DNA i-au citat doar ca martori pe Sampetru si pe Blaj, iar pe chestorul Fatuloiu nici nu l-au deranjat. Singurii trimisi in judecata in acest dosar sunt Ioan Ciofu si Maricica Iovita. Interceptarile telefonice ale convorbirilor dintre Ciofu si Iovita introduc noi termeni de argou infractional: Parchetul Inaltei Curti era botezat "spitalul", dosarul penal impotriva lui Porumboiu insemna "reteta", iar prim-adjunctul PICCJ, Marcel Sampetru, avea numele de cod "Profesorul" sau "doctorul spitalului".

Sampetru, sensibil la sugestiile unui "spion" militar
Potrivit anchetatorilor de la DNA, la inceputul anului 2006, procurorul Ioan Ciofu, magistrat la PICCJ, a acceptat fara rezerve propunerea omului de afaceri Maricica Iovita de a-l "infunda" pe fostul arbitru Adrian Porumboiu. Motivul era rivalitatea in afaceri. Mai exact, Porumboiu deranja afacerile de morarit si panificatie derulate de Maricica Iovita in judetul Vaslui. De teama ca, mai devreme sau mai tarziu, Porumboiu ar putea afla cine i-a venit de hac, comanditara l-a expus, la vedere, pe un anume Danut Nastase. Cum Iovita si procurorul Ciofu se cunosteau dinainte, ei au cautat initial sa aranjeze lucrurile astfel incat o eventuala plangere facuta la PICCJ impotriva lui Porumboiu sa ajunga sa fie solutionata taman de Ciofu. Pentru acest lucru era insa nevoie de sustinerea sefilor ierarhici din PICCJ.
Accesul la conducerea Parchetului Inaltei Curti l-a intermediat ofiterului Doru Blaj, de la Directia de Siguranta Militara, o structura din cadrul Directiei Generale de Informatii a MApN. Impreuna cu Iovita, Danut Nastase s-a intalnit in data de 23 februarie 2006 cu ofiterul Blaj in parcarea din fata PICCJ. De aici au mers direct la prim-adjunctul Marcel Sampetru, caruia i s-a cerut sa spuna daca poate face ceva astfel incat "dosarul Porumboiu" sa-i fie repartizat procurorului Ciofu.
Fiindca raspunsul prim-adjunctului a fost afirmativ, Danut Nastase i-a si lasat acestuia o sesizare privind posibilele ilegalitati comise de Adrian Porumboiu. In loc sa intre in circuitul firesc, prin Registratura, sesizarea a primit din partea lui Sampetru rezolutia de a fi repartizata direct procurorului Ioan Ciofu. Cum intre Sampetru si Ciofu se interfera sefa de sectie Elena Iordache, aceasta a fost instruita sa respecte intocmai rezolutia. Exact cum era intelegerea, plangerea a ajuns, in aceeasi zi, la cine trebuie. La procurorul Ciofu.

Chestorul Fatuloiu, receptiv la ponturi
Din acest moment, asa-zisa ancheta a urmat intocmai indicatiile Maricicai Iovita. Cum insa mai era nevoie ca si alte institutii ale statului, precum IGP, sa urmeze linia trasata de procuror, Iovita a mai activat o relatie: Catalin Avram. Acesta le-a facilitat atat ei, cat si lui Danut Nastase o intrevedere cu seful IGP, generalul Dan Fatuloiu. La cateva zile distanta, ca prin minune, IGP - Serviciul
de Investigare a Fraudelor - demara o ancheta cu tinta Porumboiu. Jocul cel mare a continuat, insa, sub comanda procurorului Ciofu. Efortul sau a fost rasplatit de comanditara: de-a lungul celor peste sase luni in care a avut in lucru "dosarul Porumboiu", magistratul Ioan Ciofu a fost recompensat de Maricica Iovita cu sume in bani, bunuri si servicii in valoare totala de 10.000 de euro. Colaborarea Iovita-Ciofu s-a incheiat dupa ce, o data cu schimbarea legislatiei, procurorul a fost nevoit sa trimita dosarul Porumboiu catre DNA, la data de 11 septembrie 2006.

Cash, bilete de avion si polite de asigurare
Primii bani au fost primiti de procurorul Ciofu la data de 12 iulie 2006. Modest, acesta a luat 1.000 de euro pentru a achita cheltuielile generate de plecarea in Ungaria a sotiei si fiicei sale. Urmatoarea transa a venit in data de 31 iulie. Sotia lui Ciofu trebuia sa plece in China, asa ca procurorul i-a transmis Maricicai Iovita ca "o sa mai trebuiasca doua-trei de cheltuiala". Evident, era vorba de mii de euro. La data de 29 august a mai avut loc o tranzactie, in aceasta fiind folositi insa copiii celor doi inculpati. Fiul Maricicai Iovita, Vlad, a trimis din Bucuresti in Iasi suma de 4.000 RON. La Iasi, Ciofu a intrat in posesia banilor prin intermediul fiului sau, Vlad Ciofu. Cum acesta nu stia care e suma, la ghiseu s-a produs si o mica incurcatura. Situatia s-a rezolvat printr-un telefon. "Am uitat sa-ti spun! Deci, sunt patruzeci", i-a transmis tatal fiului. Prin intermediari sau direct, procurorul Ciofu a mai incasat - atat timp
cat a avut in lucru pseudodosarul Porumboiu - si diferenta de bani pana la suma de 10.000 de euro. Parte din acestia au fost primiti sub forma de bilete de avion pe rutele Bucuresti-Budapesta, Bucuresti-Londra sau sub forma asigurarilor de sanatate.

Negocieri cifrate

Desi prevazator - in intalnirile cu Iovita avea grija sa-si dezactiveze telefonul mobil
prin scoaterea bateriei - procurorul Ciofu "a cazut" pe interceptarile colegilor de la DNA. Ca masura suplimentara de protectie, in discutiile telefonice procurorul si Iovita foloseau un limbaj codificat. Dosarul penal insemna "reteta", "doctorul" sau "profesorul" era Sampetru, iar sefa de sectie Elena Iordache, "asistenta-sefa".

30.07.2006, ora 21.54

Maricica Iovita: "Voiam sa vorbesc cu dumneavoastra… pentru maine, de cat e nevoie? …Cat anume ati rezolvat dumneavoastra? Una, doua, ca eu inteleg."
Ioan Ciofu: "Da, da, noi am rezolvat de patru si jumatate, da, da."
M.I.: "Din punctul dumneavoastra de vedere, cat ar fi mai bine? Una, doua, trei, cat ar fi bine?"
I.C.: "Doua, doua jumatate, no… de genul asta, da."
A doua zi Ciofu primea 2.500 de euro.

10.09.2006, ora 10.43

Ioan Ciofu: "…Vreau sa va spun ca s-a rezolvat. A cumparat medicamentele respective si s-a rezolvat in intregime. A reusit sa gaseasca toate medicamentele de pe reteta." Cum Iovita era interesata daca dosarul poate fi declinat la DNA, procurorul Ciofu a fost nevoit sa explice mai bine. "Da, da. Sigur ca da! I-a dat trimitere medicul
, nu-i nici o problema",
i-a raspuns Ciofu, dand asigurari
ca seful sau, "doctorul" Sampetru, avizase declinarea de competenta a cazului catre DNA.

La scurt timp dupa arestare, procurorul Ioan Ciofu si omul de afaceri Maricica Iovita au fost eliberati, urmand a fi cercetati in stare de libertate sub acuzatiile de luare, respectiv, dare de mita. Procurorul Marcel Sampetru si ofiterul Doru Blaj au fost audiati ca martori impotriva lor nefiind formulate acuze penale.