sâmbătă, 21 februarie 2009

O nouă lege a referendumului, defavorabilă preşedintelui

Un grup de zece parlamentari de la PNL, PSD, PC şi PRM au depus un nou proiect de modificare a Legii referendumului care restricţionează dreptul preşedintelui de a fixa prin decret data organizării unui referendum.

Mai mult, potrivit acestei iniţiative, preşedintele nu poate convoca referendum, dacă este declanşată procedura de revizuire a Constituţiei sau cea de suspendare a şefului statului. Dacă preşedintele iniţiază totuşi o procedură de consultare a poporului, aceasta este nulă.

În timp
ce legea în vigoare spune că un referendum este valabil dacă la vot se prezintă cel puţin jumătate plus
unu din numărul total de alegători, proiectul celor zece propune numai pentru revizuirea Constituţiei obligaţia unei anumite participări la vot, dar de numai de 30% din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale.

Noul proiect stabileşte că preşedintele este demis cu majoritatea voturilor exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum.

O noutate o reprezintă şi faptul că preşedintele nu mai este cel care fixează, prin decret, data referendumului, ci Guvernul, după ce Parlamentul adoptă, cu majoritatea senatorilor şi deputaţilor, o hotărâre prin care îşi exprimă punctul de vedere. Şeful statului consultă mai întâi Parlamentul, printr-un mesaj
în care va nominaliza şi problema de interes naţional ce urmează să facă obiectul referendumului.

Noul proiect aduce modificări tuturor formelor de referendum, dar cele mai importante sunt pentru revizuirea Constituţiei şi demiterea preşedintelui. Deocamdată, Parlamentul a încercat să modifice doar reglementările pentru demiterea preşedintelui, cu scopul de a le simplifica, dar Curtea Constituţională nu i-a dat câştig de cauză.

Curtea a respins, ca neconstituţionale, şi prevederea care i-ar fi interzis preşedintelui să convoace referendum simultan sau cu şase luni înaintea oricăror alegeri şi pe aceea care ar fi permis ca preşedintele ales în turul doi să fie demis cu mai puţine voturi.

Legea în vigoare prevede că şeful statului este demis cu minimum jumătate plus unu din numărul total de alegători.