sâmbătă, 21 februarie 2009

Tariceanu lanseaza laptopul-chilipir dupa ce anul trecut il aruncase la gunoi

Argumente pro-laptop

"Laptopul de o suta de dolari este foarte robust, avand carcasa de cauciuc(!) si putand fi alimentat de la un generator propriu. Prin acest proiect, se va ajunge ca fiecare familie din Romania sa se poata conecta la internet" - motivatia initiatorului actului normativ

Motivatia respingerii de catre Guvern

"Alimentarea se face cu ajutorul unui generator manual cu manivela, cu rata de 10:1 pentru timpul
de operare. Forta tangentiala necesara incarcarii acestui sistem depaseste capacitatile unui copil, obosind rapid chiar si un adult"

Laptopul de 150 de dolari pe care guvernul intentioneaza sa il distribuie gratuit la circa 1,2 milioane de elevi nu este o noutate.

Acesta a facut obiectul unui proiect de lege respins chiar de guvern la finele anului trecut. Acesta prevedea acordarea unui laptop pentru fiecare elev si profesor din Romania, numai ca, in varianta parlamentara, laptopul in cauza era "scos" la "numai" 100 de dolari. La vremea respectiva, premierul era impotriva proiectului, considerand ca laptopul propus este "incert si limitat in functionalitati". Se pare insa ca prezenta profesorului Nicholas Negroponte de la Universitatea din Massachusetts, initiatorul proiectului "Un laptop pentru fiecare copil", i-a schimbat radical parerea primului ministru, care s-a aratat de data aceasta "impresionat" de proiect. "Acest proiect de realizare a unui laptop la un cost foarte scazut, de aproximativ 150 dolari, il va face accesibil unui numar cat mai mare de copii
, carora le va permite accesul la domeniul informaticii, la internet. Proiectul a depasit faza de elaborare, incepe sa fie rafinat. Se lucreaza la imbunatatirea lui. Cu totii am fost impresionati de performantele acestui computer", a declarat Tariceanu dupa intalnirea cu Negroponte.

Specialistii sustin insa ca premierul nu poate face lobby pentru laptopul in cauza decat din ratiuni electorale. "E o tampenie. Le-am oferit toate argumentele logice pentru a nu arunca banii pe asa ceva. Sa ma pun acum in cap in fata lor ca sa-i conving ca arunca banii? N-am cum! Mai bine le-ar cumpara elevilor bomboane agricole, ca ar fi mai castigati! Realitatea e ca se doreste o pomana electorala, inainte de alegeri!",ne-a declarat Varujan Pambuccian, seful Comisiei de IT&C din Camera Deputatilor.

In plus
, potrivit specialistilor, "jucarioara" de 150 de dolari nu este recomandata de performantele extrem de slabe de care e capabila. In primul rand, laptopul este dotat cu o manivela, care asigura alimentarea in cazul in care nu te poti conecta la o priza. Rata de incarcare este de 10:1, cu alte cuvinte
, daca nu are acces la o sursa de energie
, scolarul de clasa intai da 10 minute la manivela, pentru ca sofisticatul laptop sa functioneze un minut. Acesta este primul dezavantaj. Un altul este acela ca laptopul va avea foarte slabe capacitati tehnice. Un procesor incert, 128 mega de RAM, care pentru Linux (deoarece lucreaza pe Linux) cu o interfata grafica il face foarte slab performant. In materie de conexiune la internet, laptopul e prevazut sa lucreze pe sistem de conectare tip mesh. Acest tip de conexiune presupune ca un computer se leaga la un altul din apropiere, acesta din urma la un al treilea etc., iar toate aceste laptopuri in final sunt legate la un echipament conectat la internet. In ce priveste costurile conexiunii la internet, este de mentionat ca va fi nevoie de o conexiune in banda larga, pentru a putea suporta un numar mare de noduri si a asigura o latime de banda suficienta fiecarui utilizator. Cum se va face acest lucru? Prin investitii viitoare, explica primul ministru. "Dupa cum stiti, exista in momentul de fata un proiect in dezvoltare al operatorilor de telefonie, ma refer in principal la Romtelecom, care duce telefonia in toate zonele. Avem o retea de fibra optica care este alcatuita de-a lungul retelei de cai ferate din Romania. Pentru localitatile izolate, se poate avea in vedere inclusiv folosirea unui sistem cu antena, un sistem local care sa permita accesul la internet. Sunt niste costuri care nu depasesc posibilitatile pe care le are Romania in acest moment, tinand cont de sumele pe care le investim in educatie", asigura Tariceanu.

In ce priveste pretul, ar fi de mentionat ca, potrivit unor calcule anterioare, la costul final al laptopului se vor mai adauga circa 25 de procente, bani necesari pentru distributie, depozitare si transport.

Efortul bugetar estimat pentru acoperirea generozitatii guvernamentale ar fi de aproape 200 milioane euro, bani neprevazuti la capitolul cheltuieli in buget.