miercuri, 18 februarie 2009

Constitutia europeana, dezbatuta la Bucuresti

Presedintii Romaniei si Poloniei, Traian Basescu si Lech Kaczynski, vor ca rezervele asupra Tratatului Constitutional sa fie luate in seama.

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, dupa intalnirea cu omologul sau polonez, Lech Kaczynski, ca Romania sprijina in continuare adoptarea Tratatului constitutional, dar ca, pentru deblocarea lui, trebuie luate in considerare si rezervele pe care le au tari precum Polonia sau Franta.

Viitorul Tratatului constitutional a fost una dintre temele importante ale discutiilor dintre Traian Basescu si presedintele Poloniei, Lech Kaczynski. Acesta din urma i-a prezentat presedintelui Romaniei rezervele Varsoviei legate de Constitutia UE.

"Suntem convinsi ca pentru deblocarea Tratatului constitutional trebuie sa se tina cont de pozitia Frantei, a Poloniei, a Olandei, a altor state ce inca nu au ratificat Tratatul", a afirmat Traian Basescu.

In opinia sa, misiunea presedintiei germane a UE, care doreste o revigorare a discutiilor despre Tratatul constitutional, este una "deosebit de dificila". Potrivit lui Basescu, Romania a fost obligata prin tratatul de aderare sa ratifice Tratatul constitutional.

Rezervele Poloniei

Presedintele polonez a fost insa mult mai rezervat in privinta adoptarii Tratatului constitutional. "Eu am prezentat destul de pe larg indoielile noastre. Polonia isi va prezenta pozitia cam la jumatatea presedintiei germane", a spus si Lech Kaczynski. In opinia sa, alegerile care vor avea loc in Franta vor avea un rol extrem de important in stabilirea viitorului Constitutiei europene.

Potrivit unor surse diplomatice, Polonia ar dori ca Tratatul constitutional sa fie redactat in termeni mai simpli si pe intelesul tuturor.
De asemenea, Polonia nu este deloc de acord cu doua prevederi de principiu ale Constitutiei. In primul rand, este vorba despre sistemul de vot din cadrul Consiliului de Ministri al UE, care, in Tratatul constitutional, prevede dubla majoritate ca sistem de luare a deciziilor in acest for si nu tripla majoritate, cum prevede Tratatul de la Nisa.

Dubla majoritate este un sistem mai simplu de stabilire a majoritatii cu care pot fi luate deciziile, in sensul ca ar fi suficient ca 50a din numarul statelor membre, intrunind 60a din numarul cetatenilor UE, sa fie de acord cu o pozitie.

Sistemul dublei majoritati avantajeaza tarile mari - precum Germania, Franta, Italia si Marea Britanie, alaturi de micutele state - de marimea tarilor baltice de pilda, in timp ce statele cu 10-40 de milioane de locuitori pierd din influenta pe care le-o confera Tratatul de la Nisa. De asemenea, Polonia doreste ca in Tratatul constitutional sa se defineasca crestinismul ca valoare fundamentala in definirea UE.

Kosovo, pe lista de discutii

Pe de alta parte, Traian Basescu si Lech Kaczynski au discutat si despre situatia din Kosovo, cea din Balcanii de Vest si despre cooperarea regionala. "Va pot asigura ca exista o mare suprapunere intre pozitiile noastre", a spus Basescu. La randul sau, presedintele Poloniei a declarat ca intalnirea cu seful statului roman "a fost una dintre cele mai interesante din ultimele 13 luni" si ca Romania si Polonia "au un camp larg de colaborare".

EVOLUTIE

Kaczynski - actor, primar si presedinte

Lech Kaczynski este cunoscut, mai degraba, drept copilul-problema al Europei. Inainte de a fi ales presedinte, Kaczynski a detinut, pentru o perioada de cinci ani, functia de primar al Varsoviei, timp in care a promovat o atitudine homofoba, interzicand paradele homosexualilor din oras.

Dupa integrarea Poloniei in UE, el a sustinut introducerea pedepsei cu moartea in toate statele membre. In 2005, a fost ales presedinte al Poloniei, iar fratele sau geaman, Jaroslaw, a devenit prim-ministru.

Chiar si la 57 de ani, gemenii Kaczynski seamana ca doua picaturi de apa, incat chiar unii dintre apropiati ii confunda. Au fost aproape intotdeauna inseparabili. La 12 ani au jucat rolul unor gemeni intr-un film pentru copii
, intitulat "Cei doi care au furat Luna".

"Avantajul gemenilor este ca au intotdeauna un partener sau un sef pe care se pot baza. Fratele meu Jarek (diminutivul pentru Jaroslaw)
s-a nascut primul, cu 45 de minute inaintea mea. Asa ca el este seful", spune Lech Kaczynski.

Cu toate acestea, el a fost cel care s-a batut pentru cea mai inalta functie in stat, aceea de presedinte, pe care a si obtinut-o la sfarsitul anului 2005. "Fratele meu m-a impins intotdeauna in fata. El prefera sa stea mai retras si sa conduca partidul", a adaugat Lech Kaczynski.

Cei doi frati au fost foarte apropiati de Lech Walesa, insa acum relatiile s-au tensionat, fostul lider al Solidaritatii sustinand in alegerile din 2005 Platforma Civica si pe contracandidatul lui Lech, Donald Tusk. (Alexandra-Livia Dordea)