miercuri, 18 februarie 2009

Tiraspolul profaneaza osemintele ostasilor romani

Regimul comunist al lui Smirnov vrea sa ridice in locul mormintelor un obelisc sovietic

Dinspre estul Romaniei vin o serie de provocari directe in ultima perioada. Dupa declaratiile amenintatoare ale presedintelui Voronin si schimbarea istoriei romanilor cu istoria integrata, mai nou si limba romana din scolile de la est de Prut se afla sub asediu. Mai mult, separatistii de la Tiraspol au ras de pe fata pamantului cimitirul din Tighina in care sunt inmormantati soldati romani si germani din al II-lea Razboi Mondial pentru a face loc unui obelisc inchinat ostasului sovietic.

"Cimitirul romanesc" din Tighina - aceasta fiind denumirea data de localnici - a fost desfiintat in trei zile cu buldozerele. Cimitirul vechi al orasului, in care se gasesc inmormantati soldati romani si germani, cazuti in al doilea razboi mondial, ca si soldati suedezi ajunsi aici la inceputul secolului al XVIII-lea, este desfiintat pentru ridicarea unui obelisc inchinat ostasului sovietic eliberator. ZIUA va prezinta in exclusivitate fotografii de la distrugerea unui cimitir romanesc. Crucile militare tip romanesc din al doilea razboi mondial, turnate dupa model standard, au fost smulse si date deoparte, iar buldozerele au nivelat terenul, pregatind fundatia obeliscului sovietic. Relatari de la Tighina vorbesc chiar despre oase deshumate imprastiate prin tot cimitirul. Autoritatile transnistrene vor sa stearga orice urma a prezentei romanesti sfidand orice norma juridica internationala ca si orice urma de bun simt. Conventia de la Geneva obliga statele pe teritoriul carora se afla morminte ale soldatilor cazuti in razboi sa le ingrijeasca si sa le pastreze astfel incat sa fie recunoscute. Lucrarile de la "cimitirul romanesc" din Tighina au fost facute sub ochii militienilor inarmati, care in continuare pazesc cimitirul de ochii curiosilor.

MAE habar n-are

Ministerul Afacerilor Externe nu ne-a transmis nici o informatie referitor la ceea ce se intampla la Tighina. ZIUA a contactat miercuri personalul Ambasadei Romaniei la Chisinau care a raspuns, in prima faza sub anonimat, solicitarilor ZIUA, declarand ca nu cunoaste alte amanunte in aceasta chestiune, in afara de cele publicate de presa, pentru ca, ulterior, interlocutorul nostru sa refuze sa ne dezvaluie adevarata pozitie detinuta in cadrul misiunii. "Tot ce stim este din presa si de la cei care au venit de acolo, dar ceva oficial, neavand acces in zona, nu putem sa... Numai daca aveti dumneavoastra surse care au fost in legatura si care au fost la fata locului. Din partea Ambasadei nu avem nimic de... oferit... Nu avem, pentru ca nici noi nu stim exact ce se intampla acolo. Nu putem sa mergem sa vedem ce se intampla", a explicat un oficial al Ambasadei, fara a se indentifica in prealabil. Incercand sa aflam, printr-un al doilea apel telefonic, identitatea persoanei cu care am stat de vorba, acesta s-a prezentat drept "portarul" Laviniu Enii, refuzand sa ne puna la dispozitie numarul de telefon al ofiterului de presa in vederea obtinerii unei pozitii oficiale cu privire la subiect. Ulterior, in urma unei a treia conversatii, acesta a afirmat ca ocupa pozitia de secretar III, responsabil cu punctul de contact al NATO la Chisinau. (George DAMIAN, Anne Marie LUPASCU)

Demnitatea celor morti trebuie respectata

Lt. col. dr. Cristian Scarlat, directorul Oficiului National pentru Cultul Eroilor, ne-a declarat ca institutia pe care o conduce intentioneaza sa efectueze o vizita de documentare la Tighina pentru a afla detalii de la fata locului.

Cum apreciati gestul autoritatilor de la Tiraspol?

In cazul in care se confirma toate aceste stiri si am intrat si in posesia unor fotografii in care se disting clar buldozere si cruci tip romanesc din al II-lea Razboi Mondial inseamna ca autoritatea locala, transnistreana, moldoveneasca, nu stiu exact s-o denumesc acum, a incalcat flagrant Protocolul aditional la Conventiile de la Geneva din 12 august 1949 cu privire la protectia victimelor de razboi. La articolul 34 se spune foarte clar ca ramasitele persoanelor decedate din cauze avand legatura cu ocupatia sau in timpul unei detentii, ca rezultat al unei ocupatii sau al ostilitatilor vor trebui sa fie respectate, iar mormintele tuturor acestor persoane trebuie sa fie respectate, intretinute si marcate asa cum este prevazut la articolul 130 al celei de-a IV-a Conventii. Deci este foarte clar ca acest articol este grav incalcat.

Stirile venite din Transnistria spun ca acolo se intentioneaza construirea unui monument pentru ostasii sovietici...

Am vazut. Practic noi ne-am autosesizat, la radio am auzit zilele trecute, am citit apoi in presa aceste semnale, am luat legatura cu Ambasada Romaniei de la Chisinau, asteptam punctul dansilor de vedere in acest caz pentru a ne confirma sau infirma aceste intentii ale partii, inca o data, moldovenesti sau transnistrene. Oricum, indiferent de rezultatul pe care il vom primi de la reprezentanta noastra diplomatica de la Chisinau, Oficiul National pentru Cultul Eroilor, in virtutea atributiilor care ii sunt conferite prin lege va initia un demers propriu saptamana viitoare, cel tarziu saptamanea cealalta, adica in zece zile sa incercam o deplasare la fata locului pentru a vedea despre ce e vorba si a contacta autoritatile locale pentru a respecta prevederile dreptului umanitar international, caci despre asta este vorba si de a solutiona in mod foarte clar situatia. Pentru ca demnitatea celor morti, indiferent ca au fost amici sau inamic trebuie respectata, asa cum face Romania inclusiv cu mormintele ostasilor statelor inamice care au cazut si au fost inhumati pe teritoriul Romaniei. (George DAMIAN)

Comunistii scot limba romana din Chisinau

In cadrul unei intalniri cu profesorii de limba romana de la gimnaziul din Condratesti, raionul Ungheni (nordul Republicii Moldova), deputatul comunist Victor Stepaniuc a subliniat
necesitatea schimbarii denumirii materiei "Limba Romana" cu obiectul "Limba Moldoveneasca", relateaza, in editia sa de ieri, cotidianul Flux, din Chisinau.

Cu toate ca la intalnirea cu liderul comunist moldovean urmau sa participe profesori de limba romana din aproape zece sate din raionul Ungheni, doar o mana de dascali au venit sa-l asculte pe Stepaniuc, unul din coautorii controversatului manual de Istorie Integrata, introdus din toamna trecuta ca materie de studiu in scoli, de autoritatile comuniste din Republica Moldova. Alocutiunea lui Stepaniuc in fata profesorilor din Ungheni s-a rezumat la tema schimbarii denumirii obiectului de studiu Limba Romana cu limba moldoveneasca, liderul comunistilor moldoveni opinand ca existenta a doua state presupune si existenta a doua limbi.

Profesorii se opun

La unele reactii dezaprobatoare ale profesorilor, Stepaniuc a declarat ca "asa precum s-au facut valuri in jurul Istoriei Integrate, dar care, pana la urma, a fost introdusa in scoli, valurile potolindu-se, asa se va intampla si cu limba moldoveneasca". In sprijinul afirmatiilor sale, deputatul comunist a facut referire la o declaratie a deputatului Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), Vlad Cubreacov, care, potrivit lui, ar fi recunoscut, in cadrul unei sedinte din plenul Parlamentului, existenta a doua state, a doua istorii si a doua limbi.

Solicitat, pentru explicatii, de Flux, deputatul crestin-democrat Vlad Cubreacov (foto) a declarat ca Stepaniuc i-a rastalmacit invitatia sa la depasirea controverselor si dihotomiei moldo-romane, in scopul reconcilierii societatii din Republica Moldova. "Este regretabil ca Victor Stepaniuc continua sa insiste in promovarea unui moldovenism agresiv, care reprezinta o aberatie sub aspect stiintific si, in acelasi timp, este o tema de speculatii politice si de conflictualizare inutila a relatiilor dintre partidul de guvernamant si societate", a declarat Cubreacov, avertizandu-i pe comunisti ca ar putea pierde electoratul cu astfel de demersuri in preajma alegerilor locale. "Oamenii cu minima pregatire intelectuala, fiind vorba in primul rand de cadrele didactice, nu vor accepta subminarea limbii romane si substituirea obiectului de studiu Limba Romana. S-au intreprins deja incercari nefericite cu istoria integrata, acesta dovedindu-se in cele din urma un experiment rusinos", a conchis Cubreacov.

Interdictia de exhumare

Articolul 34 al Protocolului aditional la Conventia de la Geneva prevede ca: "Inalta Parte Contractanta pe teritoriul careia sunt situate aceste morminte poate sa ofere sa faciliteze intoarcerea ramasitelor in tara de origine. Daca aceasta oferta nu a fost acceptata in termen de cinci ani dupa ce a fost facuta, inalta Putere Contractanta va putea, dupa ce a avizat tara de origine, sa aplice dispozitiile prevazute in legislatia sa cu privire la cimitire si morminte. Inalta Parte Contractanta pe teritoriul careia sunt situate mormintele vizate in prezentul articol este autorizata sa exhumeze ramasitele doar: a) in conditiile descrise in paragrafele 2-c sau 3, sau b) atunci cand exhumarea se impune pentru motive de interes public, inclusiv in cazurile de necesitate sanitara si de ancheta, caz in care inalta Parte Contractanta trebuie, intotdeauna, sa trateze ramasitele persoanelor decedate cu respect si sa informeze tara de origine despre intentia de a exhuma, dand precizari asupra locului prevazut pentru noua inhumare".

Facilitarea intoarcerii in tara

Conventia de la Geneva - Protocol aditional 1 arata la articolul 34 ca: "1. Ramasitele persoanelor care au decedat din cauze avand legatura cu o ocupatie sau in timpul unei detentii, ca rezultat al unei ocupatii sau al ostilitatilor, si acelea ale persoanelor care nu erau resortisantii tarii in care ele au decedat ca urmare a ostilitatilor, vor trebui sa fie respectate, iar mormintele tuturor acestor persoane trebuie sa fie respectate, intretinute si marcate (...). 2. Indata ce imprejurarile si relatiile intre Partile adverse o permit, inaltele Parti Contractante pe teritoriul carora sunt situate mormintele si, daca e cazul, alte locuri in care se afla ramasitele persoanelor decedate ca urmare a ostilitatilor, in timpul unei ocupatii sau in caz de detentie, trebuie sa incheie acorduri in vederea: a) facilitarii accesului la morminte al membrilor familiilor persoanelor decedate si al reprezentantilor serviciilor oficiale de inregistrare a mormintelor si adoptarii dispozitiilor de ordin practic referitoare la acest acces; b) asigurarii in permanenta a protectiei si intretinerii acestor morminte; c) facilitarii reintoarcerii in tara de origine a ramasitelor persoanelor decedate si a obiectelor lor personale, la cererea tarii, sau la cererea familiei, cu conditia ca aceasta tara sa nu se opuna la aceasta.

Pastrarea mormintelor

Conventia de la Geneva - Protocolul aditional 4 prevede la art. 130 ca: "Autoritatile detinatoare vor veghea ca internatii decedati in captivitate sa fie ingropati in mod onorabil, daca e posibil dupa riturile religioase carora le apartin, si ca mormintele lor sa fie respectate, intretinute cuviincios si insemnate astfel ca sa poata fi oricand regasite. Internatii decedati vor fi ingropati in mod individual, cu exceptia cazurilor de forta majora care ar impune un mormant colectiv. (...) De indata ce imprejurarile o vor permite si cel mai tarziu la incetarea ostilitatii, Puterea detinatoare va transmite, prin intermediul birourilor de informatii prevazute in articolul 136, Puterilor de care depindeau internatii decedati listele mormintelor internatilor decedati. Aceste liste vor da toate detaliile necesare identificarii internatilor decedati si indicarea exacta a locului acestor morminte".