sâmbătă, 21 februarie 2009

BVB a alunecat odata cu bursele internationale

Titlurile BRD au pierdut ieri aproape 8,7%. Motivul:la nivel mondial, actiunile bancilor au scazut.

Bursa de Valori Bucuresti a scazut ieri trasa in jos de bursele internationale. BVB a scazut cu peste 1,5%, potrivit indicelui care arata tendinta generala a pietei. „Piata autohtona a fost influentata de scaderile de pe pietele externe. La contextul international se mai adauga si instabilitatea politica pe plan local”, afirma Laurentiu Popescu, de la casa de brokeraj Euro Invest Vision. Indicii bursieri din SUA au pierdut aproape 2%, iar cei din Asia aproape 3%. Iar indicii bursieri europeni erau in scadere cu circa 1,6% ieri-seara.

Dintre cele 48 de titluri tranzactionate ieri pe BVB, s-au depreciat 35. Indicele calculat in functie de evolutia celor mai lichide zece titluri a scazut cu 1,36% fata de ziua precedenta. Valoarea tranzactiilor a urcat la nivelul maxim din ultimele sapte sedinte: 84,1 milioane de lei, adica aproape 25 milioane de euro. Scaderile de ieri au redus capitalizarea bursiera la 22,91 miliarde de euro, fata de 23,07 miliarde cat era cu o zi inainte.

Investitorii vand actiunile bancilor

Pe 5 martie, BVB a scazut cu peste 5%. Cauza a fost tot scaderea generalizata a burselor internationale. Bursa autohtona a reactionat la deprecierea actiunilor de pe bursele internationale inca din ultima luna a lui februarie. Pe 5 martie, BVB a avut cea mai mare scadere.
Titlurile BRD si cele ale Bancii Carpatica au avut ieri printre cele mai mari scaderi. Actiunile BRD au pierdut aproape 8,7%, iar cele ale BCC au coborat cu 7,26%. „Pe pietele externe, cele mai scaderi au fost pe sectorul financiar, cu precadere pe sectorul bancar”, explica Nicu Grigoras, broker la Incercapital Invest.

Potrivit acestuia, scaderea titlurilor BRD cu aproape 9a poate fi explicata prin vanzarea unui numar foarte mare de actiuni: un milion de titluri, de scaderea cu aproape 3% a titlurilor bancii-mama - Societe Generale, si, nu in ultimul rand, a efectului de panica ce s-a propagat pe toate pietele. Iar aceasta in pofida faptului ca bancile romanesti nu au probleme similare cu cele din SUA. Bancile americane sunt afectate de evolutia pietei de credite ipotecare.

Chiar daca actiunile BRD si BCC au scazut, cele ale Bancii Transilvania nu au fost afectate de trendul scaderii de pe pietele intrernationale: cotatiile au stagnat la 1,08 lei pe unitate.

Monedele se depreciaza

Monedele tarilor din regiune s-au depreciat. Nici leul nu a rezistat pe pozitii fata de euro, iar aceasta din cauza cererii mari de valuta. Potrivit dealerilor, cererile mari de valuta au venit din partea unor investitori care nu si-au redus expunerile pe piata autohtona. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ieri un curs de referinta de 3,3810 lei pentru un euro, cu 0,77 bani mai mult decat ziua precedenta. La inchiderea sedintei de pe piata interbancara, euro a fost cotat la 3,3780-3,3800 lei, cu jumatate de ban mai mult decat cu o zi inainte.

Pe pietele internationale, yenul si-a intrerupt cresterea fata de dolar dupa ce a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. Aceasta deoarece investitorii au renuntat sa se imprumute in valuta japoneza pentru a finanta alte tranzactii, in contextul agitatiei pe pietele internationale de capi