vineri, 20 februarie 2009

"Tractoristii" sunt in concediu colectiv fortat

Uzina Tractorul este de cateva zile aproape pustie, de parca ar fi intrat deja in lichidarea voluntara decisa in Adunarea Generala a Actionarilor din 23 februarie, controversata sedinta care a adus societatea in starea de agonie de acum. Doar circa 300 dintre cei 1.900 de angajati mai intra pe poarta pentru a asigura conservarea si paza, iar unii pentru a finisa piesele de schimb ce ar mai putea fi valorificate, pentru plata salariilor restante. Cum Tribunalul Brasov a decis doar convocarea unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor in data de 19 martie, dar nu a anulat deciziile luate la precedenta AGA, activitatea din uzina este in acelasi impas. Fara conducere legal numita - Consiliul de Administratie a fost dizolvat, iar ulterior desemnarii sale
, administratorul unic a demisionat - nu are cine lua decizii si semna pentru ca angajatii sa isi poata incasa salariile. Ceea ce s-a virat pana acum pe cardurile de salarii - circa 30-40% din avansul pe luna februarie - sunt bani proveniti din contracte vechi, parafate si onorate anterior.
"Vacanta" fortata a "tractoristilor" va lua sfarsit luni, cand este programata sedinta AGA. Autoritatea va propune atunci numirea in functia de administrator unic a lui Gheorghe Pasca, director adjunct al Directiei Valorificare Participatii din cadrul AVAS, fost administrator special al uzinei, si repunerea lui Titu Serban - manager actualmente "suspendat" - in functia de director general. Acestia vor avea ca sarcina prioritara gasirea unor solutii urgente pentru plata salariilor restante. Ulterior se vor repune in discutie cele patru puncte care fusesera pe ordinea de zi a sedintei din 23 februarie: aprobarea lichidarii voluntare a uzinei de tractoare, numirea administratorului unic, salarizarea acestuia, aprobarea programului de restructurare totala a societatii.

Nu pot fi nici someri
Vidul de conducere de la Tractorul face ca nici procesul de concediere colectiva a angajatilor sa nu poata fi pus in miscare, desi programul de restructurare este in picioare, iar Guvernul a aprobat, miercurea trecuta, numarul de disponibilizari care se vor efectua de la Tractorul si Rulmentul. Luni ar fi trebuit sa fie inmanate primele preavize, dar cum nimeni nu are drept de semnatura, nici macar someri nu pot fi, deocamdata, "tractoristii". Ei urmeaza sa beneficieze de prevederile Ordonantei 116/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, obtinute in intersectia blocata de la Faget. Muncitorii au protestat atunci din cauza diferentelor aparute in modul de acordare a platilor compensatorii, discriminatorii pentru ei, in raport cu cei concediati inainte de 2007. Conform actului normativ, disponibilizatii primesc, in momentul plecarii, cate doua salarii medii pe economie si venit de completare pana la maximum 24 de luni, in functie de vechime. Vor beneficia de prevederile ordonantei numai persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata, cu cel putin un an inainte de concediere, cu societatile de la care sunt concediati. Daca in perioada acordarii veniturilor de completare, disponibilizatii se angajeaza la alte societati, beneficiaza in continuare, pana la expirarea perioadei prevazute pentru acordarea venitului de completare, de acest drept, dar egal cu 50% din salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de INS. Aceste prevederi se aplica si in cazul reincadrarii la societatile de la care au fost disponibilizati, daca la data acestei reangajari, societatile respective nu mai au capital majoritar de stat.