sâmbătă, 21 februarie 2009

Cattani: coruptia e la varful Internelor!

Fostul sef al DGA, Marian Sintion, l-a acuzat pe Vasile Blaga ca a facut presiuni pentru stoparea unei anchete ce viza conducerea Jandarmeriei. VIDEO

Scandalul legat de demisia fostului sef al Directiei Generale Anticoruptie (DGA), procurorul Marian Sintion, zdruncina din temelii Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Ieri, intr-o sedinta extraordinara a Comitetului Strategic al DGA, Sintion si cei doi adjuncti ai sai au lansat acuzatii grave la adresa conducerii MAI, inclusiv a ministrului Vasile Blaga.

Concret, cei trei sustin ca au fost supusi la presiuni si chiar amenintati de Blaga si adjunctii sai pentru a stopa o serie de anchete ce vizau chestori sau generali acuzati de coruptie.

Sintion: "Ministrul mi-a spus: "Lasa-l in pace!""

Sedinta de ieri - la care au participat si atasati de interne ai unor ambasade ale statelor membre UE - a inceput intr-o atmosfera tensionata, cu audierea procurorului Marian Sintion.

Acesta sustine ca au existat presiuni, la adresa sa, ca director general la DGA, pentru stoparea unor anchete. "Au fost si amenintari. (...) Si aceste amenintari au fost facute si de unii din comanda ministerului", a spus Sintion.

Ceva mai tarziu, raspunzand unei intrebari adresate de chestorul Virgil Ardelean (directorul demisionar al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna), procurorul a declarat ca insusi ministrul Blaga a facut presiuni asupra sa in incercarea de a opri o ancheta ce viza conducerea Jandarmeriei: "Mi-a spus, textual: "Lasa-l in pace!". Si a mai spus ceva... "Sa te duci dracului, ca nu a inceput lumea asta cu tine!"".

Adjunctii il sustin

Acuzatiile facute de Sintion, referitoare la presiunile exercitate de "greii" MAI, au fost sustinute si de adjunctii sai. "Amenintarile directe, la adresa mea, au fost cu trimiterea in fata Parchetului Militar si, indirecte, cu trimiterea Corpului de Control care sa exercite presiuni asupra noastra", a precizat comisarul-sef Gheorghe Manea, unul dintre cei doi adjuncti ai lui Sintion, care, in completare, si-a prezentat demisia.

El a fost sustinut si de celalalt adjunct, comisarul-sef Genu Radu: "Au fost amenintari cu privire la destituirea mea, cu privire la ce o sa patesc la terminarea acestui control. (...) Am primit amenintari si cu privire la intrunirea acestui Comitet Strategic", a spus acesta.
Imediat, chestorul Anghel Andreescu - secretar de stat si prim-adjunct al ministrului Blaga - a intervenit si i-a cerut sa dea numele celor care l-au amenintat.

"Cu tot respectul pe care vi-l port, domnule secretar de stat, inclusiv dumneavoastra ati spus ca veti avea grija de mine (...)", a replicat Radu. El a sustinut ca are si doi martori care pot confirma amenintarea primita: "Domnul Manea si doamna procuror Albu, care erau in biroul
meu". "Da, confirm!", a punctat prompt procurorul.

Blaga riposteaza

Contactat telefonic, Vasile Blaga a declarat ca nu comenteaza acuzatiile pe care i le-a adus fostul sef al DGA. "Nu comentez declaratiile unui om disperat. Niciodata nu am intentionat sa apar pe nimeni", ne-a declarat ministrul.

El a revenit apoi cu un comunicat de presa in care i-a cerut lui Sintion sa-si probeze declaratiile. "Acuzatiile neinsotite de probe constituie calomnii", a aratat Blaga, care a anuntat ca il va da in judecata pe Sintion, daca acesta nu aduce dovezile solicitate.

Mai mult, in contextul in care fostul sef al DGA a denuntat comportamentul abuziv al membrilor echipei care efectueaza controlul ordonat de ministru saptamana trecuta, Vasile Blaga s-a grabit sa afirme ca "asteapta cu nerabdare incheierea verificarilor aflate in curs la DGA, pentru ca este foarte interesat de modul in care Marian Sintion a administrat fondurile publice puse la dispozitia institutiei pe care a condus-o".

CONFIRMARI

Sintion: "Sunt anchete care vizeaza sefi din MAI"

Fostul sef al DGA, procurorul Marian Sintion, a confirmat ieri dezvaluirile facute de EVZ, cu o saptamana in urma, privind persoane cu functii importante din conducerea MAI vizate de anchete ale ofiterilor anticoruptie.

Intrebat de reprezentantul unei organizatii nonguvernamentale, membru al Comitetului Strategic, despre anchetele desfasurate de DGA, Sintion a raspuns: "Da, au fost si sunt investigate si persoane aflate la comanda MAI, inclusiv directorul de cabinet al ministrului (Alexandru Boer - n.r.)".

El a admis apoi ca printre cei cercetati se afla secretari de stat si chestori, adaugand ca unii dintre ei sunt chiar membri ai Comitetului Strategic. "Sunt investigate de DGA si persoane prezente in sala", a precizat Sintion.

Pe langa cei trei secretari de stat din MAI, aflati la prezidiu la sedinta de miercuri (Anghel Andreescu, Victor Paul Dobre si Mircea Toader), in sala se mai aflau chestorii Constantin Manoloiu (seful Corpului de Control al MAI), Pavel Abraham (seful Agentiei Nationale Antidrog), Nicolae Berechet (secretar general al MAI), Virgil Ardelean (seful DGIPI) si Gabriel Nita (adjunct al lui Berechet).

AMENINTARI

Andreescu: "Stiu cine va sunt sursele"

Secretarul de stat Anghel Andreescu a trecut, ieri, de la amenintari la adresa subordonatilor (adjuncti ai fostului sef al DGA), la amenintari la adresa jurnalistilor.

Deranjat de faptul ca a fost intrebat daca isi va prezenta demisia de la conducerea ministerului - in contextul acuzatiilor grave care i-au fost aduse de conducerea DGA -, Andreescu le-a comunicat jurnalistilor ca "stie" cine anume a facut posibile scurgerile de informatii despre persoana sa catre presa, in ultimele zile.

"Stiu cine va sunt sursele. (...) M-am gandit chiar sa dau in judecata unele ziare care au publicat informatii despre mine", a replicat Andreescu, care a precizat ca nu va demisiona de la comanda ministerului, "cel putin deocamdata".

In finalul sedintei, Marian Sintion a avut ultimul cuvant
: "Am fost dus voit intr-un blocaj institutional care a culminat cu gestul meu de a demisiona". La randul lor, reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale care monitorizeaza activitatea DGA au cerut interventia Corpului de Control al Guvernului, singurul in masura sa clarifice, in acest moment, situatia creata la MAI.