sâmbătă, 21 februarie 2009

Am putea scapa de vizele SUA in ciuda impotrivirii lui Bush

Romanii sunt din ce in ce mai aproape de momentul in care vor putea calatori in SUA fara vize.

Senatul american a adoptat, marti, un proiect de lege menit sa puna in aplicare recomandarile Comisiei independente pentru 11 septembrie, care prevad, printre altele, si eliminarea vizelor pentru statele aliate, intre care si Romania.

Prin adoptarea acestei legi, Senatul a sfidat avertizarea presedintelui George W. Bush privind utilizarea dreptului de veto. Pentru a anula efectele acestuia si a determina punerea in aplicare a prevederilor, democratii din Senat si din Camera Reprezentantilor au nevoie de doua treimi din voturi.

13 pentru exceptare

Una dintre masurile stipulate in proiectul adoptat de Senat ar putea extinde numarul tarilor pentru care Statele Unite ar putea elimina regimul de vize. Senatorul republican George Voinovich a reusit, in cele din urma, sa determine adoptarea unui amendament ce permite tarilor „care sustin Statele Unite si sunt dispuse sa faca tot posibilul pentru a impiedica teroristii sa treaca frontierele americane” sa beneficieze de acest program, aplicat in prezent unui numar de 27 de state.

Potrivit lui Voinovich, de aceasta masura ar putea beneficia 13 tari: Romania, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Coreea de Sud.

Documentul, adoptat cu 60 de voturi pentru si 38 impotriva, este in mare parte unul tehnic, care aduce in dezbatere echipamentele de securitate din dotarea comunitatii de informatii, mijloacele de comunicatie intre diferite servicii
de securitate sau transparenta bugetului alocat acestor servicii de informatii.

Ultimul obstacol: mentinerea securitatii SUA

Documentul, care va trebui sa fie armonizat cu un proiect de lege adoptat de Camera Reprezentantilor in luna ianuarie, risca sa nu fie promulgat insa din ratiuni tehnice: autorizarea angajatilor Agentiei pentru Securitatea Transporturilor (TSA) de a-si forma un sindicat, idee ferm repinsa de administratia americana.

Un asemenea sindicat „ar reduce in mod semnificativ capacitatea (Departamentului pentru Securitate Interna) de a reactiona rapid la amenintarile de securitate si va sfarsi prin a impiedica asigurarea securitatii in transporturi”, potrivit Casei Albe. Secretarul pentru securitate interna, Michael Chertoff, a participat la dezbaterea din Senat tocmai pentru a le cere senatorilor sa respinga infiintarea sindicatului din TSA.

Liderul grupului republican din Senat, Mitch McConnell, fidel Casei Albe, si-a exprimat speranta ca medierea parlamentara va permite „salvarea” textului si eliminarea acestei masuri contestate. „Presedintele Bush trebuie sa isi retraga amenintarea privind utilizarea dreptului de veto”, a declarat liderul democratilor din Senat, Harry Reid, cerandu-i sefului statului sa nu se opuna „securitatii pe care americanii o merita”.