miercuri, 18 februarie 2009

Bani scumpi pe card

Pentru plata cumparaturilor cu cardul in magazine bancile nu percep comisioane. In schimb, pentru retragerile de bani de la bancomat, comisioanele sunt destul de mari.

Pentru fiecare retragere de numerar de pe card, banca iti poate opri pana la 2% din suma.

SALARIU DE PE CARD


Daca ai carduri de debit in lei (cum sunt cardurile de salarii) si doresti sa scoti bani de la bancomatele (ATM-urile) bancii emitente, in general, vei plati un comision de 0,2% pe operatiune. Potrivit bankingnews.ro, in cazul in care vrei sa scoti bani de la bancomatele altor banci, vei plati o taxa fixa de 2,5 RON, plus
un comision de 0,5%. Astfel, daca scoti 1.000 RON de la bancomatul bancii care ti-a emis cardul vei plati 2 RON, iar daca scoti aceiasi suma de la ATM-urile altor banci vei plati 7,5 RON.

CARD DE CREDIT

In cazul cardurilor de credit, majoritatea bancilor de pe piata romaneasca percep un comision de retragere de numerar din reteaua proprie de ATM-uri de 1%, iar daca retragerea se efectueaza la ATM-urile apartinand altor banci, comisionul este, in general, de 1%, la care se adauga 2,5 RON. De exemplu, retragerea sumei de 1.000 RON de la banca de la care ai cardul te va costa 10 RON, iar de la bancomatele apartinand altor banci 12,5 RON.

CAZURI APARTE

Cateva banci cum ar fi Banca Transilvania, CEC si Alpha Bank nu percep nici un comision pentru retragerile de numerar de pe carduri de debit, de la bancomatele proprii. Un caz aparte este si cardul de credit Vivere de la BRD, unde comisioanele au o valoare fixa. Astfel, retragerea de numerar de la ATM-urile BRD costa 2 RON, iar cea de la bancomatele altor banci 4 RON.